Zde může být vaše reklama.

Od krádeže nanuků přes vyloupenou benzinku až k pěti letům za mřížemi

Od krádeže nanuků přes vyloupenou benzinku až k pěti letům za mřížemi

foto: pxhere.com

19. 12. 2022 - 13:27

Olomoučtí kriminalisté zahájili v pátek 16. prosince trestní stíhání 36letého muže z Uničova, kterého obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci.

Muž se měl dopustit od srpna do poloviny prosince letošního roku celkem dvou desítek skutků. Svoji majetkovou trestnou činnost, kterou měl páchat zejména v Olomouci a v okolí Uničova, zaměřoval především na objekty restaurací, prodejen potravin, kanceláří firem a benzínových čerpacích stanic. Z objektů, které takto neoprávněně navštívil, měl mimo jiné odcizit finanční hotovost, cigaretové výrobky a elektrické pracovní nářadí. Svým jednáním způsobil celkovou škodu ve výši přes 1, 5 milionu korun.

Důkladná operativně pátrací činnost přinesla kriminalistům úspěch ve čtvrtek 15. prosince. Muže zadrželi v brzkých ranních hodinách bezprostředně poté, co se vloupal do jedné z olomouckých prodejen, ze které měl odcizit ruční nářadí. Po zadržení jej převezli na služebnu za účelem provedení dalších procesních úkonů. Obviněný se ke všemu, co mu kriminalisté kladli za vinu, v plném rozsahu doznal. V minulosti byl za majetkovou trestnou činnost již několikrát soudně trestán.

Aktuálně vedené trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Policie se dále domnívá, že tento pachatel násilně vnikl v pondělí 5. září někdy během brzkých ranních hodin do prostor olomoucké restaurace. Na místě navštívil lednici, ze které odcizil přesně nezjištěné množství lahví alkoholu a neopomněl zkontrolovat ani mrazničku, ze které ukradl několik nanuků. Dále si s sebou odnesl vrtačku a finanční hotovost. Během svého počínání poškodil nejen vstupní dveře do restaurace a dveře do kuchyně, ale také automat na cigarety. Celková hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na zhruba 30 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, na který trestní zákoník ukládá mimo jiné až dvouletý pobyt za mřížemi.

Existuje i podezření, že tento recidivista se někdy ze čtvrtka na pátek 25. listopadu vloupal do benzínové čerpací stanice na Uničovsku, ze které odcizil okolo sto kusů krabiček cigaret, poškodil stojan na cigarety a vypáčil uzamčenou pokladnu, která však zela prázdnotou. Svým jednáním tak způsobil celkovou škodu v předběžné výši téměř 30 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta.

Další články