Zde může být vaše reklama.

Odbojná přírodovědecká fakulta žádá odvolání rektora Procházky

Odbojná přírodovědecká fakulta žádá odvolání rektora Procházky

foto: redakce Večerníku

13. 10. 2022 - 08:03

Série excesů na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci graduje výzvou akademického senátu k odvolání rektora Martina Procházky. Včera se sešli senátoři fakulty a usnesli se, že rektor porušil zákon, když dal před několika dny výpověď děkanovi Martinovi Kubalovi. Jako důvod tehdy uvedl závažné porušení ochrany osobních údajů na půdě univerzity. Konkrétně se mělo jednat o neoprávněnou manipulaci s maily zaměstnanců fakulty. Podrobnosti citujeme ze včerejšího výstupu univerzity:

 

Akademický senát PřF UP také vyzval rektora Martina Procházku, aby výpověď z pracovního poměru pro děkana Martina Kubalu zrušil a za své chybné personální rozhodnutí se veřejně omluvil. Podle senátorů tento neoprávněný pracovněprávní akt poškodil děkana Martina Kubalu i celou Přírodovědeckou fakultu UP. Senát pak pověřil předsedu Karla Lemra, aby o kontroverzním postupu rektora Martina Procházky informoval Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Radu vysokých škol, Českou konferenci rektorů a případně další orgány dle svého uvážení.

Předseda AS PřF UP Karel Lemr má připravit návrh na odvolání rektora Martina Procházky. Akademický senát UP bude nejprve hlasovat o přípustnosti tohoto návrhu. Pokud senátoři rozhodnou, že návrh na odvolání rektora je přípustný, tak o něm bude Akademický senát UP jednat na svém dalším zasedání.

Se závěry jednání akademického senátu přírodovědecké fakulty se chce rektor Martin Procházka nejprve důkladně seznámit. „Teprve poté se rozhodnu, jak budu dál postupovat. V každém případě se dá říci, že vzhledem k předem ohlášeným bodům programu se takové závěry fakultního senátu daly očekávat,“ doplnil rektor.

 

zdroj: zurnal.upol.cz

 

Další články