Zde může být vaše reklama.

Odloží záchranu barokního skvostu? Ministerstvo posunulo dotace

Odloží záchranu barokního skvostu? Ministerstvo posunulo dotace

foto: Archiv redakce

20. 02. 2023 - 10:13

Nejslavnější památkou Olomouce je Čestný sloup Nejsvětější Trojice. Barokní památka, zapsaná na seznamu UNESCO, už nutně potřebuje restaurátorský zásah. Týká se to jak jednotlivých soch, tak sloupu jako celku. Bude stát zhruba pětadvacet milionů korun, na což radnice potřebuje dotaci. Ministerstvo pro místní rozvoj teď ale vypsání dotace posunulo o několik měsíců, což může výrazně zdržet i zahájení restaurátorských prací.

Dosud se počítalo s tím, že výzva k podání žádostí o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Památky bude vypsána v březnu. Ministerstvo ovšem nedávno překvapivě posunulo předpokládaný termín až na květen s tím, že města mohou podávat žádosti teprve od června. Než budou žádosti administrovány a rozhodnuto o dotacích, může být už klidně konec léta. To je ale vzhledem k tomu, že zásah restaurátora by měl začít co nejdříve a zrovna letní měsíce s dobrým počasím jsou pro takové práce v exteriéru ideální, dost velký problém.

„Optimální je připravit si práci před sezónou a na jaře už začít pracovat. Pro takový zásah jsou dobré klimatické podmínky samozřejmě důležité,“ potvrzuje restaurátor Petr Gláser, pro nějž je informace o odložení termínu pro žádosti o dotace také nepříjemnou novinkou.

Co dál? Podle informací z odboru investic olomouckého magistrátu je možné bez ohledu na termín dotací z IROPu vypsat veřejnou soutěž na zhotovitele, tedy restaurátora, který se do náročného úkolu pustí. Účinnost smlouvy s vybraným restaurátorem může zadavatel, tedy město, podmínit poskytnutím dotace. Pak by byla celá akce alespoň organizačně připravená tak, aby mohla okamžitě po přidělení dotace začít. Ani tak ale není jisté, zda se restaurátor dostane k práci už letos. Zásah restaurátorů na barokního sloupu na Horním náměstí byl přitom už jednou odložen, v minulém roce. Čím déle se bude odkládat, tím náročnější pak záchrana jedinečné památky bude.  

Město se jako majitel objektu řídí dlouhodobým Management plánem památky UNESCO. Jeho součástí jsou pravidelné prohlídky, které provádí technologická laboratoř NPÚ v Praze. Poslední prohlídky ukázaly, že řada kamenných prvků sloupu je už ve velmi špatném stavu. Město už má k dispozici restaurátorský záměr, který vypracoval Petr Gláser.

Další články