Zde může být vaše reklama.

„Olomouc nepotřebuje megalomanské projekty, Olomouc potřebuje poctivou a zodpovědnou každodenní správu,“ říká místopředseda spOLečně Pavel Fryšák

„Olomouc nepotřebuje megalomanské projekty, Olomouc potřebuje poctivou a zodpovědnou každodenní správu,“ říká místopředseda spOLečně Pavel Fryšák

foto: archiv hnutí spOLečně

04. 08. 2022 - 16:00

Olomoucký patriot, otec od rodiny se dvěma dětmi a víceméně běžný občan s běžnými starostmi, tak by se sám čtenářům představil advokát a místopředseda spOLečně Pavel Fryšák. Mimojiné také sportovec tělem i duší a dlouholetý potápěč, který se podílí i na výzkumu Hranické propasti. Bydlí v městské části Hejčín, odkud pochází i jeho rodina.

Jak se vám v Hejčíně žije?

Hejčín mám moc rád a žije se nám tady dobře. I když se tady bohužel dlouhodobě potýkáme s některými systémovými problémy, jako je například intenzivní dopravní zátěž, která tuto část města poškozuje, ať už z hlediska hluku, vibrací a dalších s tím spojených nepříjemností. Osobně tohle považuji za nejzásadnější hejčínský problém, který je potřeba řešit.

 

A teď z druhé strany, co máte na Hejčíně nejradši?

Na Hejčíně mám rád více věcí, je totiž trochu atypický tím, že má v uvozovkách venkovskou atmosféru, například v části, kterou tvoří Mrštíkovo náměstí, v jehož blízkosti žijeme. Příjemně zde funguje místní komunita, i z hlediska nějakých sousedských vztahů je to tu fajn. Další věcí, pro kterou mám Hejčín moc rád, je blízkost přírody, například hejčínské louky jsou opravdu na dosah ruky. Když chci jít na procházku s pejskem nebo si zaběhat, tak jsem za pár minut mimo město v krásné přírodě, pro volnočasové aktivity je lokalita Hejčína opravdu výborná. Současně ale platí to, že z Hejčína se člověk dostane do centra města pěšky za 15 minut, takže i když je naše městská část na okraji Olomouce u krásné přírody, tak i přesto je to kousek do centra města.

 

Za chvíli to budou 4 roky, co spOLečně působí na poli olomoucké politiky. Jak hodnotíte celkové působení hnutí?

Ve svém životě se na věci dívám realisticky, hodnotím jej tedy s mírným optimismem. Začal bych tím, co je pro mě zásadní, že jsem se v rámci našeho hnutí nezklamal, tím myslím, že jsem se nezklamal v našich lidech. I po těch 4 letech naši členové a zástupci, kteří působí v komisích městských částí a dalších orgánech města, všichni mají i nadále mou důvěru. Velmi pozitivně hodnotím, že uvnitř hnutí fungujeme transparentně a demokraticky, pravidelně probíráme veškeré dění, projednávání záležitosti, o kterých má být rozhodováno ať už v radě města, na zastupitelstvu nebo třeba v odborných komisích a podobně, o všem podstatném se vzájemně informujeme a společně v diskuzi formujeme postoje, které následně naši zástupci prezentují navenek. Co je ovšem na delší diskuzi, je do jaké míry se nám daří prosazovat věci, které bychom prosazovat chtěli, což se ne vždy podaří tak, jak bychom si představovali.

 

Na kandidátní listině spOLečně jste na pátém místě, jaké jsou vaše politické ambice?

Od minulých voleb jsem členem Majetkoprávní komise, která je poradním orgánem Rady města Olomouce, zároveň jsem také členem Komise protipovodňových opatření. Byl bych velmi rád, kdybych v mém působení v těchto komisích mohl pokračovat a navázat na ně, zejména pokud jde o Majetkoprávní komisi. Svou práci zde považuji za smysluplnou, navíc zde mohu využít své právní vzdělání a dlouholetou praxi. Kromě toho jsem připraven stát se členem Zastupitelstva města Olomouce. Tím mé politické ambice víceméně končí, především kvůli časovým možnostem.

 

Jedničkou a zároveň kandidátem na primátora za spOLečně je Otakar Štěpán Bačák. Jak moc rád byste ho viděl jako olomouckého primátora?

Opravdu nesmírně rád. Pana Bačáka jsem poznal před více než 4 lety, právě díky hnutí spOLečně. Od té doby jsme v rámci hnutí v poměrně úzkém kontaktu a díky tomu ho mohu poznávat stále lépe. Pro mě je pan Bačák neuvěřitelným fenoménem, za svůj život jsem zatím nepoznal tak slušného, skromného, pracovitého, a přitom odborně zdatného člověka, jako je on. Jestli bych si přál, aby někdo byl olomouckým primátorem, tak je to právě on. Člověk jeho lidských a profesních kvalit by byl přesně tím vhodným zástupcem, kterého by si Olomouc zasloužila a kterého v současné době nesmírně potřebuje.

 

Dokázal byste shrnout, s jakými prioritami a očekáváním jde hnutí spOLečně do nadcházejících komunálních voleb?

Očekávání jsou střízlivá, snažíme být realističtí. V každém případě bych byl velmi rád, kdybychom se v rámci volebního výsledku pohybovali nad hranicí 10 % získaných hlasů. To bych považoval za uspokojivý výsledek. Celé hnutí dělá maximum pro to, abychom voliče přesvědčili o našich kvalitách.  Mým osobním krédem, se kterým v tomto celém působení figuruji je to, že Olomouc potřebuje především odborně fundovanou, transparentní a současně lidsky slušnou správu města, kde zásadní roli hraje péče řádného hospodáře. Pokud bych to měl shrnout do nějakého hesla, tak Olomouc nepotřebuje vymýšlet megalomanské projekty, Olomouc potřebuje každodenní poctivou, zodpovědnou správu, v rámci které se bude nejen stabilizovat, ale také posunovat tím správným směrem. Udělejme tedy spOLečně Olomouc ještě lepší!

Další články