Zde může být vaše reklama.

Konečně bez omezení Olomouc se chystá na turistickou sezonu

Olomouc se chystá na turistickou sezonu

foto: archiv redakce

08. 05. 2022 - 11:15

Po dvou letech kovidových omezení se může město Olomouc chystat na turistickou sezonu ve standardní podobě. Hanácké metropole je připravená, zase o něco hezčí a příjemnější s tím, že letos už by zase mohlo dojít k atakování rekordu v návštěvnosti.

Jak je Olomouc připravena na turistickou sezonu, která bude po čase zase bez nějakých větších omezení? „Připravujeme se a na novou sezónu, která bude konečně bez oněch omezení, se těšíme. Máme jednoznačně ambici vrátit se k dobře nastartovanému zviditelňování Olomouce v posledních letech před covidem,“ řekla Markéta Záleská, náměstkyně olomoucké primátora, která má v gesci cestovní ruch.

Olomouc se viditelně změnila k lepšímu, centru města teď dominuje kvalitně opravená radnice i chrám svatého Mořice, krášlí ho stále bohatší květinová výzdoba a atraktivní a hlavně početný je i kulturní program v centru. To vše by, mimo jiné, měli návštěvníci města s hlavním turistickém období, kterým je v případě historických měst čas od června do září, ocenit. Nejsilnější z hlediska turistického ruchu jsou tradičně prázdninové měsíce.

V hanácké metropoli jsou před turistickou sezonou optimističtí, věří, že návštěvníků města bude v nové mnoho, ideálně stejně, jako před kovidovými omezeními. „V poslední sezóně před vypuknutím pandemie bylo v Olomouci ubytováno 197 tisíc turistů. Teď bychom se chtěli na čísla z tohoto období co nejrychleji vrátit a dál se zlepšovat. V tuto chvíli už víme, že letos můžeme kromě českých a evropských turistů počítat také s hosty z dálného východu, tudíž jsme optimisty,“ uvedla Záleská.

V Olomouci pro turisty připravili nějaké novinky, ale většinu z nich ještě nechtějí prozradit, půjde o překvapení. „Prozradit teď můžeme například přípravu atraktivní květinové stezky, což dál rozvíjí motivy Olomouce jako města květin. Na poslední týden v srpnu chystáme velkou akci k významným výročím olomoucké pevnosti. Novinek je celá řada, další ale představíme až při oficiálním zahájení turistické sezóny, ty zatím ale nechceme prozrazovat, má to být překvapení,“ řekl Záleská.

Návštěvníky a turisty by neměla ovlivnit ani novinka, která bude platit ve městě od začátku května, tedy dražší parkování. „Tento krok by měl naopak centru města, kde se nejvíce turistů pohybuje, pomoct. Historické jádro přeci nemá být parkovištěm, ale příjemným a estetickým prostorem. Důležité ovšem je, že ono citelné zdražení se týká výhradně pěší zóny, kde nepochybně nikdo z turistů nikdy neparkoval,“ podotkla Záleská.

Další články