Zde může být vaše reklama.

Agendy olomouckého magistrátu už zase běží naplno

Agendy olomouckého magistrátu už zase běží naplno

foto: Archiv HV

05. 05. 2021 - 06:24

Olomoucký magistrát i nadále pokračuje v odstraňování následků kybernetického útoku. Od dnešního dne pak do plného provozu přechází poslední agenda, která ještě neběžela naplno. Jde o provoz živnostenského odboru. Magistrát tak počínaje dnešním dnem opět nabízí 100 procent svých služeb pro občany.

O tom, že jsou v provozu všechny agendy olomouckého magistrátu, informoval na webu města, který pro několikadenní odstavce už také funguje, mluvčí radnice Michal Folta.

"Odborníci upozorňují, že i nadále se budou vyskytovat menší komplikace, které dobu vyřízení některých žádostí prodlouží. Od úterý jsou v provozu také obnovené webové stránky města, které byly pod rozsáhlým a trvalým útokem od víkendu 24. a 25. dubna," uvedl Folta.

Magistrát v tiskové zprávě také upozorňuje na to, že vzhledem k charakteru hackerského útoku může dojít ke zneužití kontaktních údajů jako je mail, telefonní číslo, případně adresa, z databáze webové aplikace, kde občané mohou platit například za odpady. Systém byl sice převedený a nastavila se nová ochrana, přesto zde riziko existuje.

"Existuje však riziko, že výše uvedené identifikační a kontaktní údaje obyvatel města mohou být zneužity, především k cíleným phishingovým útokům. Odborníci proto upozorňují, aby byli lidé pozornější vůči podvodným e-mailům ve své elektronické poště," poznamenal Folta.

"Na vyšetřování kybernetického útoku magistrát nadále úzce spolupracuje s odborníky, policií, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a také s Úřadem pro ochranu osobních údajů," doplnil.

Další články