Zde může být vaše reklama.

Akademický senát Univerzity Palackého mimořádně zasedal

Akademický senát Univerzity Palackého mimořádně zasedal

foto: Lukáš Blokša

24. 01. 2020 - 06:00

Zasedání Akademického senátu Univerzity Palackého svolal mimořádně na středu 22. ledna rektor UP prof. Jaroslav Miller. V řešení byly spory provázející vznik vysokoškolského ústavu CATRIN. Na zasedání se řešil podnět zaměstnanců Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a Základní organizace Vysokoškolského odborového svazu RUP.

Nový vysokoškolský ústav na UP v Olomouci s názvem CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute) má integrovat výzkumné aktivity tří excelentních výzkumných ústavů na UP – Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) a Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM). Jeho vznik provázejí dlouhodobé spory. Na jedné straně je vedení UP, vedení center a vedení Lékařské fakulty, na straně druhé děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala, který vznik ústavu dlouhodobě odmítá. Spory trvají více než rok.

Řešil se jen jeden bod, zmíněný podnět zaměstnanců a odbory. „Je nutné si věcně a bez emocí promluvit o tom, proč jsme ztratili respekt jeden k druhému a jako ho zase dostat zpět. Vzít rozum do hrsti a přestat na sebe útočit. Univerzita potřebuje méně testosteronu, více moudrosti a chladných hlav,“ řekl na úvod rektor UP Jaroslav Miller. Zmínil o to, že nejistá situace by mohla ohrozit financování výzkumných projektů. „Situace se dotýká celé univerzity, tisíců lidí, nazrála k nějakému pokojnému řešení,“ podotkl.

Nejprve dostaly prostor obě dotčené strany, pak došlo na rozpravu a následně po necelých dvou hodinách jednání přijal Akademický senát UP usnesení, ve kterém žádá Akademický senát Přírodovědecké fakulty UP o zodpovědné projednání podnětů a vyjádření se k této věci a žádá rektora UP o prošetření podnětů s tím, aby senát informoval o přijatých opatřeních.

Další články