Zde může být vaše reklama.

Američané jsou na Olomoucku, konvoj nabral hodiny zpoždění

Američané jsou na Olomoucku, konvoj nabral hodiny zpoždění

28. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Očekávaný konvoj amerických pozemních sil, který míří na cvičení Saber Strike do Pobaltí, dorazil v podvečer do Kocourovce na Olomoucku. Běhemc esty z Prahy nabral pětihodinové zpoždění, příznivci americké armády ale na dálničních mostech podél trasy vydrželi čekat. První skupina dorazila k Přáslavicím oproti plánu až okolo čtvrt na šest večer.

Druhý jízdní pluk americké armády, který míří z německé základny ve Vilsecku na cvičení Saber Strike v Pobaltí, dorazil na Moravu. V ruzyňských kasárnách ho čekalo přivítání v podobě návštěvy ministra Martina Stropnického, náčelníka Generálního štábu armádního generála Josefa Bečváře a dalších hostů včetně velvyslance USA Andrewa Schapira, prezident Zeman slovy svého mluvčího uvítat konvoj striktně odmítl.

usa2

Konvoj čítá 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky včetně například modifikace kolového obrněného transportéru STRYKER a humvee (HMMWV), minometného obrněného transportéru, 155mm lehké tažené houfnice, výbušného odminovače, zabezpečovacích a podpůrných vozidel ad. Celá kolona, vzhledem k její obsáhlosti, musela být rozdělena na devět částí s přibližně půlhodinovým rozestupem z důvodu bezpečnosti a plynulosti dopravy. Podél cest, ale i před kasárnami, uvítal vojáky dav lidí, pro které je přesun techniky, ale i společné cvičení, symbolem soudružnosti a podpory.

Část konvoje zůstala na základně ve Vyškově, část se přesunula až do Kocourovce na Olomoucko, kde budou vojáci ubytováni po další dvě noci. Ve zdejších prostorech se také bude konat společný výcvik s českými vojáky zaměřený na střeleckou přípravu, vojenské lezení a řízení vozidel.

-vb-

Další články