Zde může být vaše reklama.

Aquapark chce pořídit pozemek za 17 milionů. Plánuje se rozvíjet

Aquapark chce pořídit pozemek za 17 milionů. Plánuje se rozvíjet

foto: Archiv

04. 06. 2021 - 12:00

Olomoucký aquapark po koronavirové pauze otevírá 7. června vnitřní areál. Jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí v kraji láká nejen na vodní radovánky, ale třeba i masáže, saunování, solárium a další. Po vybudování nové wellness zóny v minulých letech, kterou si společnost Aquapark financovala kompletně z vlastních zdrojů, letos finišuje přípravu Aktivity parku a do budoucna plánuje další rozvojové aktivity, které mají udržet atraktivitu aquaparku na vysoké úrovni. Pro tyto své plány se nyní chystá pořídit sousední pozemek za bezmála 17 milionů korun. O detailech transakce, kterou kritizuje část opozice v městském zastupitelstvu, a dalších plánech jsme vyzpovídali předsedu představenstva (ředitele) společnosti Aquapark Olomouc Dalibora Přikryla.

HV: Pane řediteli, vysvětlete nám prosím, k čemu olomoucký aquapark potřebuje získat sousední pozemek?

Na obchodní společnost našeho charakteru je nutné nahlížet strategicky a vnímat, že se pohybuje ve vysoce konkurenčním prostředí. Tomu musí odpovídat také její řízení. Olomoucký aquapark byl veřejnosti poprvé otevřen v roce 2009, tedy již před dvanácti lety. Pro udržení jeho vysoké atraktivity a pro uspokojení potřeb občanů nejen našeho města je nutné jednou začas přijít s nějakou novinkou nebo vylepšením. Zákazník je logicky stále náročnější. A abychom se mohli v budoucnu rozšiřovat, musíme mít kam. 

HV: Můžete ty novinky a vylepšení upřesnit? 

V našem segmentu není možné nečinně přihlížet, co se děje okolo a žít z podstaty. Musíme jít s dobou. Proto jsme například rozšířili sortiment wellness aktivit v našem areálu. Nutno říct, že to byl velmi dobrý krok, který doplnil nabídku a měl velký úspěch u našich návštěvníků 

Další významné vylepšení areálu se právě teď dokončuje. Připravujeme Aktivity park, investici za bezmála osm milionů korun, která opět reaguje na poptávku, zejména rodin s dětmi. Podobné projekty v jiných místech republiky ukazují svou velmi rychlou návratnost. Park je také méně závislý na počasí a bude zcela jistě hojně využíván v době, kdy je na koupání třeba chladněji. Právě tyto projekty pomáhají tomu, že je aquapark provozně soběstačný. 

Není přeci nic zvláštního na tom, že plánujeme budoucnost. Ostatně dělají to tak všechny organizace, které chtějí zajistit dlouhodobou udržitelnost své činnosti a řádně spravovat a modernizovat svůj majetek, včetně těch městských. 

HV: A jaký máte plán pro ten konkrétní pozemek, který se má nyní kupovat? 

Ta otázka tak přesně nestojí. Všichni víme, že olomoucký aquapark je rozsáhlým majetkem akciové společnosti města. Ten je potřeba nejen udržovat, ale i rozvíjet tak, aby i nadále uspokojoval potřeby našich občanů a poskytoval adekvátní služby na skvělé úrovni při zachování rozumných cen. Ne nadarmo jsme v žebříčku nejnavštěvovanějších turistických cílů Olomouckého kraje dlouhodobě na špici, v podstatě hned v závěsu za olomouckou ZOO. To znamená každoročně přes 200 tisíc spokojených návštěv, samozřejmě pokud zrovna není pandemie. Tedy má-li se vedení aquaparku chovat s péčí řádného hospodáře, musí dohlédnout dále než třeba politik, který může mít svůj mandát ohraničen jen čtyřletým obdobím. Já jsem odpovědný za to, aby aquapark fungoval a byl konkurenceschopný stále. Jako nezodpovědné bych naopak viděl, kdybychom městský majetek nechali chátrat. 

Nyní se nám naskytla příležitost, která by se v budoucnu pravděpodobně neopakovala. Jediný „použitelný“ pozemek v bezprostředním okolí aquaparku je na prodej. Bez něj bychom už o žádném rozvoji v budoucnu nemohli uvažovat. 

HV: Opravdu to tedy bylo tak, že teď, nebo nikdy? 

Přesně. Z aquaparku se bohužel stal trochu politický otloukánek. Nicméně lidé, kteří se pohybují v byznysu, přesně vědí, že v podobné situaci je potřeba reagovat rychle, protože kdo zaváhá, může poté litovat. My jsme schopni na daném pozemku z fleku vymyslet čtyři nebo pět smysluplných aktivit, nových projektů. Na ty třeba teď nemáme peníze, a s ohledem na chystaný Aktivity park to ani letos není tak urgentní, ale asi chápete, že kdyby se pozemek prodal někomu jinému, třeba pro nějaký průmysl, mohli bychom na rozvoj do budoucna zapomenout. To je u projektu velikosti aquaparku nezodpovědné. Pokud se nám podaří pozemek získat, budeme rádi, že máme prostor, kam se rozvíjet. A kdo sleduje ceny nemovitostí, může potvrdit, že jde o investici, která nikdy nemůže být ztrátová. Ceny pozemků totiž neustále rostou.

HV: Objevuje se ale kritika poukazující na to, kdo pozemek vlastní, zda je cena adekvátní, a že jej ve skutečnosti kupuje dopravní podnik... 

Tohle už je opravdu ryzí politika. Já se věnuji řízení společnosti tak, aby byla výdělečná a poskytovala občanům služby na úrovni. Kdyby pozemek vlastnil „František Vomáčka“, koupíme to od něj, nebo od kohokoliv jiného. Na nás asi není úplně si vybírat, kdo co vlastní. Co se týká ceny, ta byla stanovená znalcem dle znaleckého posudku a považujeme ji za výhodnou. Na bedrech prodávajícího je i vynětí pozemku z půdního fondu a další náklady. Cena je tak odpovídající. A jak jsem říkal, v budoucnu bude jen růst.

HV: Proč tedy pozemek nekupuje přímo společnost Aquapark Olomouc, ale má ho koupit dopravní podnik? 

Aquapark je aktuálně limitován existujícími smlouvami, respektive parametry, které byly historicky nastaveny bankou. Tak vysokou částku na účtu nemáme a s ohledem na zmíněné limity bychom od banky finance nedostali. Proto nám vypomůže „sesterská“ firma dopravní podnik. Je to v souladu s koncernovým myšlením. Město již nějaký rok buduje koncernovou strukturu svých městských akciových společností. To má mimo jiné za cíl hlubší spolupráci a výpomoc firem mezi sebou, snižování nákladů v některých oblastech, efektivnější řízení a tak dále. Dopravní podnik má možnosti, na rozdíl od nás, pozemek koupit a nám pronajmout.

HV: Ale i dopravní podnik se musí chovat s péčí řádného hospodáře. Je pro něj nákup smysluplný? 

Samozřejmě tomu tak musí být. Aquapark se dopravnímu podniku zaváže odkoupením pozemku, a to minimálně za stejnou cenu včetně doprovodných nákladů. Současně nám bude pozemek, než jej odkoupíme, pronajat. Celá transakce je tak pro dopravní podnik lehce zisková. Důležitá je ale samotná výpomoc jiné městské firmě a vlastně i městu v tom, že přínosy budou přímo pro občany. 

HV: A proč pozemek vlastně nekupuje pro aquapark přímo město? 

To asi není úplně otázka na mě. Ale co vím, rada města usoudila, že má jít o investici aquaparku, který bude garantovat dlouhodobou návratnost. A už bylo zmíněno, že aquapark nyní nemá finanční možnosti, jako má dopravní podnik, ale to bych se už opakoval. V rámci orgánů společnosti bylo toto detailně projednáno a nákup byl shledán jako bezpečný a opodstatněný.

Další články