Zde může být vaše reklama.

Rekonstrukce 8. května Archeologové prozkoumají ulici 8. května

Archeologové prozkoumají ulici 8. května
Ulice 8. května před rekonstrukcí

foto: MmOl

27. 04. 2020 - 13:26

Před nedávnem odstartovala rekonstrukce tramvajové trati v ulici 8. května. Spolus s dělníky se ale zamířili také archeologové a očekávají zajímavé nálezy.

Ulice 8. května a její okolí patří k nejdéle osídleným ve městě. „Tady je osídlení pravěké, tady z doby bronzové. Potom to plynule pokračuje přes deváté století, ale to je zastoupeno velmi zřídka, ale desáté, jedenácté a dvanácté století už ano,“ řekl Českému rozhlasu archeolog Richard Zatloukal.

Ve dvorku hotelu Národní dům bylo dokonce zjištěno pohřebiště z 11. nebo 12. století a malý jednolodní kostelík. V minulosti zde sice již byla provedena sondáž, přesto ale archeologové předpokládají, že naleznou historické artefakty.  „Za zády máme kostel svatého Mořice, do josefinských reforem kolem něj bylo pohřebiště, hřbitov byl samozřejmě exhumovaný, to znamená, že celistvé hroby nepředpokládáme, skládku lidských kostí ano. Směrem tam, kde je dnes křižovatka, bychom nějaké opevňovací prvky očekávat mohli,“ dodal pro Český rozhlas Zatloukal.

Cena výzkumu je odhadována na dva miliony korun.

Další články