Zde může být vaše reklama.

Arcibiskup Jan Graubner jde do Prahy, kdo jej nahradí?

Arcibiskup Jan Graubner jde do Prahy, kdo jej nahradí?

foto: archiv redakce

30. 05. 2022 - 15:37

Olomoucký arcisbiskup Jan Garubner končí po 20 letech svoji misi v Olomouci a míří do Prahy. Vatikán jej překvapivě jmenoval arcibiskupem pražským navzdory tomu, že kvůli věku musí již příští rok poslat do sídla katolické církve v Římě rezignační dopis. A kdo jej nahradí? V církevních médiích i na samém arcibiskupství se mluví o tom, že novou hlavou olomoucké arcidiecéze by se mohl stát jeden z dvojice pomocných biskupů – Antonín Basler nebo Josef Nuzík.

Vedení arcibiskupství však nechce o možných kandidátech spekulovat. „Papež František činí konečně rozhodnutí vždy osobně. Žádná veřejná jednání s olomouckým ani jiným (arci)biskupstvím se nevedou a ti, kteří jsou konzultováni jako osoby sami za sebe, jsou vázáni povinností o všem mlčet. Koho tedy papež vybere jako nového arcibiskupa, vůbec nelze předjímat,“ uvedl na dotaz Hanáckého večerníku mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

I když byl Graubner jmenován arcibiskupem pražským již 13. května, fakticky vystřídá kardinála Dominika Duku v Praze až 2. července při slavnostní bohoslužbě v chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Do té doby ještě vykonává úřad v Olomouci. S věřícími se chce slavnostně rozloučit na mši poslední červnový den v svatováclavské katedrále. Do doby, než Vatikán vybere i nového nejvyššího představitele do Olomouce, bude diecézi řídit administrátor jmenovaný sborem poradců arcibiskupa.

Jan Graubner se narodil v roce 1948 v Brně, teologii studoval v Olomouci.  Za dvacet let služby se výrazně zapsal do života olomoucké arcidiecéze. Zasadil se obnovu poutních míst na Svatém Hostýně a Velehradě, díky jeho iniciativě prošla obnovou olomoucká katedrála. Stál u zrodu Tříkrálové sbírky a zasloužil se o Dny dobré vůle na Velehradě.

Další články