Zde může být vaše reklama.

Trhy na tržnici Benýšek olomouckou tržnici nedostane, provoz zajistí Flora

Benýšek olomouckou tržnici nedostane, provoz zajistí Flora

foto: Lukáš Blokša

06. 12. 2021 - 16:24

Richard Benýšek. Jediný člověk, který se přihlásil do koncesního řízení o olomouckou tržnici, ve své snaze neuspěl. Přihlášky se podávaly do konce listopadu, podle vedení města ale v té jediné, která dorazila, chyběly hodnotitelné údaje a tržiště tak dočasně převezme Výstaviště Flora. O trhy tak Olomoučané ani v dalších letech nepřijdou.

"Tak jsme podali nabídku na provoz olomoucké tržnice, s tím, že do venkovní plochy jsme připraveni nainvestovat 25 mio Kč a současně máme a garantujeme takové prodejce, kteří budou prodávat svoje výpěstky či výrobky. A provoz umíme zahájit okamžitě," napsal ještě v den uzávěrky přihlášek na svůj facebook olomoucký podnikatel Richard Benýšek, který se svým zájmem o provozování tohoto významného prostoru na okraji městského centra netajil.

Na dotaz Večerníku, co by v případě úspěchu s prostorem tržnice dělal, odpověděl Benýšek takto: "Zajistil prodej zahradnických a farmářských výpěstků obyvatelům Olomouce."

Uzávěrka podávání přihlášek, které se doručovaly na olomoucký magistrát, byla poslední listopadový den v deset hodin dopoledne. Podle informací, zveřejněných na webu města, zájemce sice složil také finanční jistinu, měla ji ale složit jiná firma, než která se o koncesi na provoz tržnice ucházela. I to je podle vyjádření města jedním z důvodů, proč hodnotící komise doporučila radě města vyloučit účastníka z koncesního řízení a celé řízení zrušit.

O provoz trhů se dočasně postará Výstaviště Flora

Smlouva současnému nájemníkovi vyprší příští rok v lednu, o trhy ale obyvatelé Olomouce přijít nemají. Podle informací z města by se od 1. února 2022 o provoz tržiště a zelných trhů mělo starat Výstaviště Flora.

„Jsme připraveni převzít a provozovat areál městské tržnice i zachovat služby, na které byli návštěvníci tržiště dosud zvyklí. Případný rozvoj a obnovu jsme pak připraveni realizovat v intencích navrženého postupu rady města,“ reagovala Eva Fuglíčková, ředitelka výstaviště.

Během příštího roku má město také v plánu investovat do zvelebení lokality, konkrétní plány ale zatím nezveřejnilo. Přechodné řešení, kterým provozování tržnice pod záštitou výstaviště je, má zajistit pokračování tradice trhů, ale také nezbytné investice do rozvoje lokality po dobu, kdy je vzhledem k situaci kolem pandemie covid-19 doba nepříznivá z důvodů nestability v daném oboru.

Další články