Zde může být vaše reklama.

LETECKY Z BETLÉMA Betlémské světlo dorazilo na Hanou, můžete přijít pro plamínek

Betlémské světlo dorazilo na Hanou, můžete přijít pro plamínek

foto: Hanácký Večerník

19. 12. 2023 - 17:14

Letadlo, vlak a nakonec i tramvaj. Takovou cestu podstoupilo Betlémské světlo, symbol vánoc, míru, naděje a přátelství, na své pouti k Olomoučanům. Plamínek zažehnutý v Betlémě přilétl před deseti dny do Rakouska, potom putoval do Brna a odtud jej v sobotu rozvezly vlaky do celého Česka. V neděli si mohli lidé připálit svíčky v katedrále Svatého Václava nebo ve speciální tramvaji rozvážející světlo po městě. Až do Vánoc plamínek najdete na několika místech v Olomouci i okolí.

 

„Pro Betlémské světlo si lidé mohou přijít do kostelů ve městě, kde bude k dispozici při bohoslužbách,“ řekl Hanáckému večerníku Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého. Podle něj nemá katolická církev jednotná pravidla pro poskytování světla a v některých svatostáncích může být plamínek přístupný celý den. Možnost připálení svíčky nabízejí na několika místech také skauti. Tradičně si pro světlo můžete přijít i na Štědrý den v neděli 24. prosince od 9.00 do 15.30 na Horní náměstí přímo ke Sloupu Nejsvětější Trojice. Až do Vánoc je k dispozici také na vrátnici dopravního podniku v Koželužské ulici. 

Betlémské světlo se k nám poprvé dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády, a to do Českých Budějovic a do Prahy. Pod sochu sv. Václava tehdy dorazilo díky exilovým skautům z Rakouska, kteří tak v prosinci 1989 spolu s těmi českými oslavili fakt, že se konečně dočkali svobody.

Světýlko si v místě narození Ježíše Krista, Betlémě, přebírá každý rok kluk nebo dívka, kterým se říká „Dítě světla“. Cestu z Betléma do Rakouska, kde tato novodobá tradice vznikla, absolvuje vánoční plamínek letecky ve speciálním bezpečnostním obalu, zde se pak během slavnostní ekumenické bohoslužby předává skautům z jednotlivých evropských zemí. Betlémské světlo pomáhají skautům rozvážet České dráhy a další dopravci. Celý projekt má na starosti tým skautů a skautek z Brna.

Bližší informace o tom, kde najdete Betlémské světlo v Olomouci a okolí, najdete na www.betlemskesvetlo.cz

 

Další články