Zde může být vaše reklama.

Botanickou zahradu v Olomouci někdo vykradl

Botanickou zahradu v Olomouci někdo vykradl
Sazenice se ztratily ze Zahrady smyslů.

foto: FB Flora

14. 05. 2020 - 08:14

Pár dnů, kdy byly Botanická zahrada a Rozárium znovu otevřené, stačilo prozatím neznámým pachatelům k tomu, aby se obohatili o výsadbu, kterou pracovníci Flory nedávno vysadili v zahradě smyslů. Celkem šlo o 32 sazenic z 10 různých druhů rostlin. 

"Každé pondělí v týdnu jsou brány olomoucké Botanické zahrady i Rozaria zavřené. Nikoli proto, že by si zahradníci potřebovali po víkendu, který je vždy tak trochu pracovní, oddychnout. V pondělí se především realizují práce, které mohou být pro návštěvníky na obtíž. A také je to příležitost udělat malou revizi. Výsledky té první po více než týdenním provozu jsou ovšem tristní: Stačilo pouhých 8 návštěvních dní, aby se z výsadeb ztratila řada rostlin (celkem 32 sazenic z 10 nedávno vysazených druhů). Byly ukradeny! A co je nejhorší, zmizely ze záhonů v Zahradě smyslů, která byla speciálně navržena a vytvořena pro nevidomé či hůře pohyblivé občany, aby se i oni mohli zblízka těšit z té květinové a bylinkové krásy, její vůně… Tomu se říká hyenismus?! Opravdu někomu stálo za to sazenice sprostě uloupit a odnést," stojí na facebooku Výstaviště Flora.
 
Zvláštní na celém případu je i to, že pořízení sazenic, zvlášť, když prodejen s květinami se omezení dotkla jen na velmi krátkou dobu, je mnohem snazší, než krást. A v konečném důsledku, pokud bude pachatel dopadený, to vyjde levněji. Pracovníci Flory se kvůli situaci obrátili na všechny návštěvníky s prosbou.
 
"Prosíme proto všechny návštěvníky: Zaznamenáte-li náhodně jakýkoli pokus o krádež, vyfotografujte skrytě pachatele a oznamte vše přítomným pracovníkům. Snímky lze pak snáze porovnat s těmi pořízenými řadou našich fotopastí," píší ve svém příspěvku.

Další články