Zde může být vaše reklama.

PARKING NA SVATÉM KOPEČKU Budeme dál platit za parkování v lese stejně jako v centru?

Budeme dál platit za parkování v lese stejně jako v centru?

foto: Archiv redakce

02. 11. 2023 - 19:23

Pokud jste v posledních týdnech vyrazili na Svatý Kopeček autem, možná vás zaskočilo, že na Radíkovské ulici mezi lesy po vás chce parkovací automat 40 korun za hodinu, stejně jako třeba na třídě Svobody pár kroků od Horního náměstí. To dělá za celodenní parkování 520 korun, zatímco za stejnou dobu zaplatíte jen pár kroků odtud u zastávky Kopeček zoo na parkingu Na Ovčáčce jen sto korun. Radnice zatím neví, zda stávající systém bude, nebo nebude měnit.

„Nastavený systém, ceník nevyjímaje, nadále funguje ve zkušebním provozu. A nejméně do konce měsíce října probíhá sběr podnětů z příslušných komisí městských částí, zoologické zahrady a od veřejnosti. Z toho vyplývá, že k vyhodnocení a finálnímu nastavení celého systému může dojít až po ukončení sběru podnětů, kdy s ohledem na výše uvedené nelze vyloučit, že může k úpravám dojít,“ řekla Hanáckému Večerníku mluvčí radnice Radka Štědrá. Podle ní jsou ale dva typy režimu parkování v pořádku a radnice je konzultovala se zástupci místních komunit.

Nový parkovací projekt město spustilo do provozu v prázdninových měsících a od září měl běžet naplno. Nyní sice v provozu je, ale stále vykazuje řadu chyb, které dodavatelská firma opravuje. Jednou z nich je, že z horní části parkoviště Radíkovská musí řidič jít pro lístek k automatu téměř 400 metrů. „Uvědomujeme si komplikaci s nemožností platby parkovného a hledáme možnosti, jak situaci řešit, například platbou v aplikaci či prostřednictvím SMS,“ uvedla mluvčí.

Svatý Kopeček je druhou nejnavštěvovanější destinací v kraji (600 tisíc lidí ročně) díky poutní bazilice, zoologické zahradě i vyhlášené rekreační zóně s turistickými a cyklistickými stezkami. Olomoucká politická reprezentace není již desítky let schopna najít řešení, které by zabránilo zácpám a chaosu o některých víkendech a svátcích, kdy do malé vísky dorazí stovky automobilů z celé Moravy i z Čech. K dispozici je 400 míst, v případě nejvíc frekventovaných dnů se parkuje i na fotbalovém hřišti (dalších 200 míst). To ale k velké nelibosti místních občanů. Nový parkovací systém si klade za cíl řidiče informovat o vytíženosti všech parkovišť a tím přispět k plynulosti dopravy. V okamžiku, kdy je kapacita naplněna, už ale ani elektronický systém nic nevyřeší. (PV)

 

Ukryté informace o parkování

Dalším problémem je, jak se dozvědět informace o parkování na Svatém Kopečku. Na městském webu olomouc.eu není v podstránce o parkingu ve městě o Kopečku zmínka ani v parkovacích placených zónách, ani v samostatné kapitole. Podobné je to na stránkách zoologické zahrady zoo-olomouc.cz, kterou město pověřilo správou parkovacího systému. V záložce Návštěva, kde by klient vedle ostatních praktických sdělení očekával info i o parkingu, nenajdete nic a stejně dopadnete, pokud slovo parkování nebo parkoviště zadáte do vnitřního vyhledávače zoo. Weby města ani zahrady neobsahují přímý odkaz na stránky o parkování. Ty sice existují pod subdoménou zoo-olomouc.cz/parkoviste, ale ze stránek zoo se na ně kupodivu nedostanete. Dobru zprávou je, že při zadání slov „parkování zoo olomouc“ do vyhledávače se vám ty správné stránky aspoň tady otevřou.

 

Další články