Zde může být vaše reklama.

Budou v Olomouci vánoce na sněhu?

Budou v Olomouci vánoce na sněhu?

foto: Rajče.cz

05. 12. 2019 - 15:00

Dočkáme se letos pohádkově bílých Vánoc? Sníh na sebe letos zatím nechává čekat a podle meteorologů se situace v nejbližších týdnech měnit nebude. V dlouhodobé předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, očekávají na prosinec průměrné až nadprůměrné teploty. Nejchladněji by ale mělo být právě kolem Vánoc, takže šance na zasněžené svátky stále existuje. 

V posledních letech byly na Hané Vánoce spíše na blátě, průměrná denní teplota se 24. prosince v uplynulých deseti letech pohybovala mezi 1 až 5 stupni Celsia. Letos by tak mělo být alespoň chladněji. „Relativně nejchladnějším by měl být týden od 23. do 29. prosince s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem minus 4 stupňů Celsia a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem plus jednoho stupně,“ stojí v dlouhodobé předpovědi ČHMÚ. 

V předchozích letech přitom nebylo žádnou výjimkou, že se denní teploty na Vánoce pohybovaly pod nulou. V letech 1997 až 2003 to bylo zcela běžné. Pak ale přišlo oteplení a jedinou výjimkou, kdy bylo chladněji, byl rok 2007. Od té doby jsou Vánoce hlavně na blátě.

Z hlediska srážek očekávají meteorologové podprůměrné až průměrné období. I zde ale platí, že nejvyšší úhrny srážek mohou dorazit právě v týdnu okolo Vánoc. „Týdenní úhrny se budou pohybovat zpočátku kolem 5 milimetrů, postupně kolem 12 milimetrů,“ doplňuje ČHMÚ.

Pokud tedy v nížinách nějaký sníh napadne, bude to spíše jen poprašek. I letos tak bude platit, že pokud chce někdo strávit svátky s bílou nadílkou, bude muset vyrazit do hor. V Jeseníkách sněžilo už v tomto týdnu, většina skiareálů už díky nočním teplotám pod bodem mrazu mohla začít zasněžovat a je poměrně velká pravděpodobnost, že by se během Vánoc mohlo lyžovat. 

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost takového výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. 

Další články