Zde může být vaše reklama.

Výzkumné centrum CATRIN v Olomouci bude

Výzkumné centrum CATRIN v Olomouci bude
Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.

foto: Archiv redakce

25. 06. 2020 - 09:00

Dva roky tvrdých debat, desítky hodin rozhovorů. Debata ohledně supercentra vědy v Olomouci končí. Akademický senát Univerzity Palackého na svém zasedání v půlce června definitivně schválil vznik nového vysokoškolského ústavu. V Olomouci tak může od října vzniknout jedno z nejsilnějších vědeckých center ve střední Evropě.

Do Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií UP, který je znám také pod anglickou zkratkou CATRIN, přejdou dvě výzkumná centra z olomoucké přírodovědecké fakulty. A také část Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM), který je v této době součástí fakulty lékařské. 

Během jednání senátu několikrát se svou řečí vystoupil rektor univerzity, prof. Jaroslav Miller, který integraci výzkumných center dlouhodobě považuje za klíčovou pro udržení konkurenceschopnosti a špičkové kvality olomoucké vědy. „Dávám za tuto strategickou věc hlavu na špalek. Pokud to dnes ‚nedopadne‘, ke 31. březnu 2021 rezignuji,“ prohlásil.
 
„Špičková věda vyžaduje absenci demokracie a hlavně autonomii manažerského řízení,“ argumentoval před senátem Miller v emotivním projevu.
 
„Jako rektor jsem povinen usilovat o rozvoj univerzity. A já jsem přesvědčen, že díky integraci vědecko-výzkumných kapacit budeme schopni uspět ve světové konkurenci,“ řekl mimo jiné rektor.
 
Vznik ústavu podpořili přímo na zasedání senátu všichni tři ředitelé výzkumných center a prof. Roman Havlík, ředitel FN v Olomouci, která bude partnerem výzkumného centra CATRIN.

Za ústav Organické chemie a biochemie AVČR promluvil světoznámý chemik, prof. Pavel Hobza, který působí také v olomouckém Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů a technologií (RCPTM) a je dlouhodobě jednou z hlavních vědeckých tváří nového ústavu. Ten mimo jiné vyzdvihl skvělou práci center v době koronavirové krize, zejména pak spolupráci týmů profesora Radka Zbořila a docenta Mariána Hajdúcha s kolegy na ÚOChB při rychlém vývoji nových testovacích sad a reálném testování pacientů na COVID-19. 

 S tím, že by se měla rozloučit se dvěma výzkumnými centry, se ovšem nehodlá smířit přírodovědecká fakulta. Její děkan Martin Kubala na zasedání senátu mimo jiné řekl, že fakulta zvažuje žalobu. Pokud by schválené centrum vědy opravdu vzniklo, přišla by přírodovědecká fakulta o RCPTM a Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. A s tím fakulta, ústy svého děkana, nesouhlasí. 
 
„Akademická obec fakulty dala jasně najevo, že s touto organizační změnou nesouhlasí a vyzvala senát univerzity, aby zastavil kroky vedoucí ke zřízení vysokoškolského ústavu,“ řekl na zasedání senátu děkan přírodovědecké fakulty Kubala. Za přírodovědce se ve sporu ohledně centra postavil také nový děkan právnické fakulty a senátoři z právnické fakulty. Ti chtěli, aby univerzita i nadále jednala o modelu, se kterým by přírodovědecká fakulta souhlasila. V hlasování senátorů se ovšem nakonec z třiadvaceti senátorů šestnáct vyjádřilo pro schválení statutu centra CATRIN, jeden byl proti a šest senátorů se zdrželo. V nebližších měsících by tak měly být zahájeny kroky k plnému rozjezdu nové výzkumné infrastruktury, která má mít dle slov rektora Millera ambici konkurovat nejlepším evropským vědeckým centrům.

Další články