Zde může být vaše reklama.

Čeká nás v otázce SEFO konečně racionální debata?

Čeká nás v otázce SEFO konečně racionální debata?
Vizualizace projektu Středoevropského fora Olomouc

04. 04. 2019 - 14:09

Olomouc – V posledních dnech se opět začalo více mluvit o projektu Středoevropského fora Olomouc (SEFO). Situace kolem návrhu architetka Šépka se vyostřila natolik, že se v Praze uspořádala panelová diskuze na popud ministerstva kultury, jež je za současného ministra pro vypsání nové architektonické soutěže. Situace kolem SEFO je momentálně taková, že se od listopadu loňského roku pracuje na její přípravě.

„Původně jsme předpokládali, že by mohla být soutěž vyhlášena začátkem dubna, ale tohle datum je nyní nereálné kvůli poměrně složitým právním problémům, které zde jsou po dvanácti letech přípravy projektu architekta Jana Šépky. A samozřejmě to nemůžeme vyřešit bez spolupráce s nynějším vedením ministerstva kultury, které je zřizovatelem Muzea umění Olomouc. Konkrétní datum zahájení soutěže v současné chvíli nejsme schopni stanovit,“ vysvětluje mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Někteří zaměstnanci Muzea umění Olomouc se rozhodli bojovat proti stanovisku ministra kultury a ex-primátora Olomouce Antonína Staňka, po kterém dokonce chtějí požadovat demisi. Přes všechny problémy se však možná konečně schyluje k rozumné diskuzi. „Vyvolali jsme jednání se zakládajícími institucemi SEFO a našimi dlouholetými partnery – Olomouckým  krajem, městem Olomouc, Univerzitou Palackého a Arcibiskupstvím olomouckým, abychom je seznámili se situací,“ doplnil Kasal. Výše zmíněné instituce se na jednání dohodli, že se hejtman Ladislav Okleštěk chopí role mediátora mezi ministerstvem kultury a muzeem. Podle Kasala si od toho muzeum slibuje začátek rozumného jednání o budoucnosti stavby SEFO.

A jednání už má výsledky. Na přípravě architektonické soutěže na podobu budovy SEFO se zástupci muzea a ministerstva dohodli během schůzky ve středu 3. dubna na půdě krajského úřadu.

Všichni máme společný cíl, kterým je vybudování Středoevropského fóra v Olomouci. Nově jsme se dohodli na tom, že ministerstvo kultury pomůže Muzeu umění s vypořádáním deset let starých smluvních vztahů, jež souvisí s projektem SEFO. Shodli jsme se také na tom, že musí být vyhlášena nová architektonická soutěž,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Ministerstvo kultury nabídlo během schůzky zástupcům Muzea umění maximální spolupráci. Ministr Staněk jmenuje zmocněnce, který bude s muzeem o přípravách projektu za 600 miliónů korun komunikovat.

-lub-

Další články