Zde může být vaše reklama.

S čím se nepočítalo Čekali na počasí, pak přišla průtrž. Most u Bristolu vydrží

Čekali na počasí, pak přišla průtrž. Most u Bristolu vydrží

foto: Vlastimil Blaťák

19. 07. 2019 - 19:00

Betonování mostu na Komenského ulici u Bristolu dnes odpoledne zažilo problém: prudký přívalový déšť, který se přehnal nad městem. Stavbaři přitom betonování s ohledem na počasí plánovali dlouho dopředu a napjatě sledovali předpovědi počasí. Nakonec se rozhodli pro pátek.

Most se vyylévá z jednoho kusu betonu naráz, před zahájením práce dnes ráno ještě stavebníci tvrdili, jak je důležité, aby stavbu nic nepřerušilo. Termín pokládky betonu přitom určovali podle předpovědi počasí dlouho dopředu.

Po poledni se ale nad Olomoucí prohnala nečekaná bouřka s prudkým přívalovým deštěm a hrozila ne malými problémy. Pro dosažení požadované pevnosti betonu je totiž nutné vytvořit příznivé podmínky pro průběh hydratace. Betonovou směs je nutno před účinky slunce, mrazu, nebo právě deště. Déšť totiž vyplavuje z povrchu cementu maltovinu a prudký déšť rozruší betonovou směs do hloubky.

V podvečer ale práce bez problému pokračovaly a stavba bouřku, která přišla v nejméně vhodný okamžik, zřejmě bez úhony přežila.

Další články