Zde může být vaše reklama.

Cena za teplo se v Olomouci příští rok zvýší

Cena za teplo se v Olomouci příští rok zvýší

foto: Lukáš Blokša

14. 12. 2021 - 09:15

Růst cen paliv, emisních povolenek a dalších nákladů na výrobu a rozvod tepla. To všechno jsou důvody, kvůli kterým společnost OLTERM & TD Olomouc od 1. ledna 2022 sáhne ke zvýšení ceny tepelné energie pro své odběratele na území města. Pro průměrnou olomouckou domácnost by mělo jít o nárůst ve výši zhruba 200 korun.

„Kdyby se promítl skutečný nárůst nákladů související s dodávkou tepelné energie pro rok 2022, navýšení cen by bylo větší, ale podařilo se nám najít kompromis a po opakovaných jednáních jsme se dohodli na růstu cen pod dvaceti procenty. Oproti jiným velkým městům tedy nebude v Olomouci zdražení tak výrazné,“ uvedl pro web města primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Mezi důvody, které mohou za zvýšení cen tepelné energie, stojí nárůst cen primárních paliv a médií (horká voda, pára, zemní plyn, elektrická energie). Jsou zde také inflační vlivy. Za navýšením dnešních cen stojí také stále rostoucí náklady na nákup emisních povolenek.

„V minulosti jsme se snažili udržet ceny pro naše klienty co nejnižší a navyšovali jsme daleko méně, než byl reálný narůst našich nákladů. Vzhledem k výraznému nárůstu cen na trhu pro tento i příští rok to však již není nadále možné,“ popsal pro web města také ředitel společnosti OLTERM & TD Olomouc Kamil Vrbka. 

Ceny tepelné energie vzrostou o 17 procent. To pro bytovou jednotku o velikosti 60 metrů čtverečních představuje navýšení průměrného měsíčního nákladu na teplo o zhruba 200 Kč (včetně DPH).

Další články