Zde může být vaše reklama.

PETICE NA SVATÉM KOPEČKU Centrum pro bývalé vězně dál rozčiluje místní lidi

Centrum pro bývalé vězně dál rozčiluje místní lidi

foto: Google Maps

12. 10. 2023 - 12:56

Plán na otevření sociálního centra pro až dvanáct mužů, kteří mají za sebou víceleté pobyty ve vězení, řeší lidé na Svatém Kopečku už přes měsíc. V první polovině září se totiž jako bomba rozletěla informace, o které do té doby nikdo z místních nevěděl. Právě na tento fakt si mimo jiné stěžuje zdejší komise městské části.

Spolek Druhá míle chce v areálu Arcibiskupských lesů ve Dvorského ulici vytvořit zázemí pro lidi, kteří byli léta za mřížemi za závažné trestné činy. Podle zakladatele spolku Druhá míle Milana Vaška má zařízení lidem po výkonu trestu pomoct s návratem do běžné společnosti. Uklidňuje, že klienti budou do programu pečlivě vybíráni, nikdo z nich nepatří mezi sexuální nebo jinak patologické delikventy, že v zařízení budou mít pevný režim a budou průběžně testováni, přičemž alkohol nebo drogy jsou důvodem k vyloučení z programu. Tato ujištění ale mezi lidmi na Svatém Kopečku vůbec nezabírají.

„Takto podobně jsme byli ujišťováni i u dalších dvou obdobných služeb, které tu na Svatém Kopečku byly zřízeny, vysvětlovali nám, že umístění těchto zařízení nepřinese Kopečku žádné negativní vlivy, přičemž opak byl pravdou,“ uvedl pro Českou televizi předseda Komise městské části Svatý Kopeček František Prášil. Naráží tím na diagnostický ústav pro mládež a na azylový dům pro nesoběstačné bezdomovce, tedy zařízení, která už na Kopečku fungují. Spolek podle něj není důvěryhodný. „My tomu ani nemůžeme věřit, protože spolek, který tady tu službu plánuje, nám ani nedal dopředu vědět o svém záměru. Nedal nám vědět ani nikdo další. Důvěra je tedy z naší strany nulová,“ dodal František Prášil.

Podobné pocity mají ve zdejší základní škole, která sídlí ve stejné ulici Dvorského. Rodiče se ptají vedení školy, co nová situace znamená pro bezpečnost dětí. „Nikdo nás o záměru neinformoval. Začali za mnou přicházet po prvních zprávách sami rodiče, kteří mají pochopitelné obavy o své děti,“ uvedl ředitel školy Jan Kolisko.

Moc dobrý dojem nevzbuzuje ani informace, že před pár dny podala rezignaci Markéta Karasová, jedna z tříčlenného výboru spolku Druhá míle a členka správní rady. Současně požádala o úplné zrušení členství ve spolku. 

Na Svatém Kopečku mezitím přibývá podpisů pod petiční listinou proti záměru spolku. Na arších je už skoro devět stovek podpisů, a to ne pouze obyvatel Svatého Kopečka, ale i Samotišek, Droždína a dalších obcí a místních částí. 

Podle Milana Vaška ale projekt nijak ohrožen není a dál bude pokračovat, první klienty očekává prý do konce tohoto roku.

Další články