Zde může být vaše reklama.

Černého Lupič z Muzea umění v Olomouci dostal antikovidový oblek

Černého Lupič z Muzea umění v Olomouci dostal antikovidový oblek

foto: Lukáš Blokša

21. 01. 2021 - 14:27

Lupič, kterého pro Muzeum umění v Olomouci vytvořil umělec David Černý a v době šplhání po muzejní římse nadává hlasem známého zpěváka Davida Kollera, dostal ochranný oblek, aby mu během zimních měsíců nebyla zima. Oproti předchozím zimním obdobím jde o změnu, běžně ho pracovníci z římsy muzea sundávali, tentokrát na ni zůstane až do jarního spuštění. 

Nový oblek, který bude Lupiče chránit před zimou i dalšími nepříznivými vlivy, dostala Černého socha dnes, v odpoledních hodinách.

"210 centimetrů vysoká socha obdržela kombinézu z netkané textilie s lepenými švy," okomentoval Lupičův zimní oblek Tomáš Kasal, mluvčí Muzea umění Olomouc.

Podle vyjádření zástupců muzea má být oblek poctou všem, kteří pomáhají v nynější těžké době, ovlivněné koronavirem. Kromě praktického tak má oblek i symbolický význam.

Na soše vydrží do konce března, prvního dubna, u příležitosti spuštění, ho pracovníci muzea zase svlečou.

Černého lupič způsobil senzaci

Socha Lupiče je na Muzeu umění od roku 2017 a pochází z dílny českého umělce Davida Černého, který kromě ní vytvořil například také slavný ručkující autobus, který byl k vidění v českém olympijském domě v Londýně v roce 2012.

Další články