Zde může být vaše reklama.

Černého zloděj po pauze opět vykrádá Muzeum umění

Černého zloděj po pauze opět vykrádá Muzeum umění

foto: MuO

15. 07. 2020 - 20:00

Olomouc - Do centra Olomouce se po pauze vrátilo jedno z turistických lákadel, které svým umístěním, zpracováním i křikem, který zní až nápadně podobně jako hlas zpěváka Davida Kollera. Jde o šplhajícího Lupiče, kterého vytvořil známý český umělec David Černý.

Letos se však lupič vydává do muzea krást později, než je u něj běžné. Může za to souběh hned několika různých okolností.

"V případě sochy Lupiče se sešlo několik okolností, které ovlivnily jeho pozdní zavěšení na římsu Muzea umění. Musíme si uvědomit, že se jedná o umělecké dílo, ale také o technický prototyp. Proto je řešení problémů časově náročnější. Jednak byl v restaurátorské dílně, jednak se dolaďoval jeho řídící software a také museli technici zjistit, proč se trhá ocelové lanko, které sochu po římse vede. Tohle všechno se podařilo vyřešit," prozradil Hanáckému Večerníku mluvčí Muzea umění Olomouc Tomáš Kasal.

Stejně jako v minulých letech od svého spuštění na jaře 2017, se lupič odebere k zimnímu spánku.

"Lupič bude ručkovat po římse v letní sezoně do konce září v každou celou hodinu vždy od 10 do 18 hodin, kdy je Muzeum umění otevřeno," doplnil Kasal.

Černého lupič způsobil senzaci

Socha pochází z dílny českého umělce Davida Černého, který kromě ní vytvořil například také slavný ručkující autobus, který byl k vidění v českém olympijském domě v Londýně v roce 2012.

V Olomouci zapůsobil jako senzace. Okamžitě od svého spuštění přitahoval k budově muzea desítky turistů, kteří si jej fotili i natáčeli. Bohužel však vzhledem ke své konstrukci byl často zastavený a nefungoval. Snad jen nyní čekají lepší zítřky.

Další články