Zde může být vaše reklama.

Charita Olomouc díky domácí péči ulehčuje nemocnicím

Charita Olomouc díky domácí péči ulehčuje nemocnicím

foto: Charita Olomouc

14. 03. 2021 - 08:17

Nemocnice v Olomouckém kraji se v době pandemie pohybují na hraně svých kapacit. Omezený je také režim jejich fungování, ze spousty klasických oddělení se stávají koronavirové jednotky. Velmi často pak v nemocnicích zůstávají pacienti i po prodělání covidu, protože se jejich rodina obává, že se o ně doma nedokáže postarat. Nemocnému přitom jde zajistit domácí péči. A to na základě doporučení praktického, případně ošetřujícího lékaře. Péči plně hradí pojišťovna.

Ne nadarmo se říká všude dobře, doma nejlíp. A platí to i v těchto případech. S pomocí pacientům doma mají zkušenost pracovníci olomoucké charity.

„Máme letitou zkušenost, že v domácím prostředí pacient velmi rychle pookřeje a zotavení probíhá mnohem úspěšněji,“ říká Kateřina Petrželová, vrchní sestra domácí zdravotní a hospicové péče Charity Olomouc.

Aplikace injekcí, odběry, převazy ran, péče o žilní vstupy jsou běžnými úkony zdravotních sester jak v nemocnici, tak v domácí zdravotní péči.

„U postcovidových pacientů je někdy nutné zajistit kyslíkovou terapii až do doby, než dojde k plnému obnovení fungování plic po proběhlé infekci,“ přibližuje Kateřina Petrželová.

„V dnešní době jsou naše služby plně vybavené kyslíkovými koncentrátory a jsme schopni zajistit péči i o Covid-19 pozitivní pacienty,“ říká vedoucí zdravotních služeb Charity Olomouc Leona Martinková.

V minulém týdnu se na pracovníky charity obrátila žena, jejíž maminka v seniorském věku po prodělání koronaviru měla být z nemocnice přesunutá do léčebného ústavu, dcera ji ale chtěla mít doma.

„Jakmile se dcera dozvěděla, že by maminka měla být přeložena, kontaktovala naši domácí zdravotní péči, že se mamince stýská a že by si ji chtěla vzít domů. Je třeba si uvědomit, že návštěvy u pacientů v nemocnicích kvůli pandemii neprobíhají a zejména senioři se zde cítí velmi izolovaní. Rádi bychom povzbudili rodinné příslušníky, aby se neobávali vzít zpět domů z hospitalizace své nemocné a využili pomoc sítě charitních zdravotních služeb,“ dodává Leona Martinková.

Další články