Zde může být vaše reklama.

Charita se potýká s přeplněnými noclehárnami pro bezdomovce

Charita se potýká s přeplněnými noclehárnami pro bezdomovce

foto: Archiv

23. 01. 2020 - 12:00

Jedním z témat, které Olomoučané řeší pravidelně bez výraznějších výkyvů nálad a změn, jsou lidé bez domova, kteří se pohybují po hanácké metropoli. Některých z nich byste si nejspíš ani nevšimli, někteří jsou naopak nepřehlédnutelní.

Situace kolem olomouckých bezdomovců se během loňského léta vyhrotila natolik, že dokonce primátor Miroslav Žbánek na svých sociálních sítích hlásil přerušenou dovolenou. Během následující doby, počítaje do dnešních dnů, se sešla skupina složená ze zástupců magistrátu, olomoucké charity a Univerzity Palackého, která se radila o tom, jak se situací kolem lidí bez domova v olomouckých ulicích naložit. Obecně by se totiž dalo říci, že spoustě lidí vadí to, jakým způsobem se projevují, hyzdí podle nich například historické centrum. Není proto divu, že se s nimi často setkávají strážníci městské policie.

„Všeobecně lze konstatovat, že u osob bez domova se nejčastěji setkáváme s protiprávním jednáním v souvislosti s přestupky proti veřejnému pořádku a porušováním obecně závazné vyhlášky o zákazu konzumace alkoholických nápojů a žebrání na veřejných prostranstvích statutárního města Olomouce,“ řekl k problematice Petr Čunderle, mluvčí strážníků Městské policie Olomouc.

O bezdomovce v Olomouci a okolí se stará charita, která sídlí na Wurmově ulici v centru města. I to některých lidem podle jejich vyjádření vadí. Charita však poskytuje služby, bez kterých by se bezdomovci často neobešli. Vždyť jen nízkoprahové denní centrum navštíví přes den zhruba sto lidí.

Nabízené kapacity nestačí pokrývat poptávku

„Noční centrum, tedy že mohou přečkat noc v teple v prostorách nízkoprahového denního centra, denně využije zhruba 25 lidí, v noclehárnách máme na noc 18 mužů a 10 žen, ve službě Azylový dům máme ubytovaných 46 mužů, 15 žen. Zároveň zde máme plnou kapacitu, v pořadníků máme dalších 93 žádostí od 63 mužů a 30 žen. Počty se v průběhu mění, většinou je to kolem stovky žádostí v pořadníku. V azylovém domě s pečovatelskou službou na Sv. Kopečku pak máme 30 lidí a v pořadníku evidujeme aktuálně dalších 90 žádostí, z toho je 81 mužů a 18 žen,“ uvádí některá čísla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Olomoucká charita při pomoci lidem bez domova dělá, co může, včetně pomoci při řešení různých problémů. „Středisko Samaritán pro lidi bez domova nabízí pomoc při řešení problémů v oblastech bezdomovectví, nezaměstnanosti, závislostí, trestné činnosti, rozpadu rodiny, špatného zdravotního stavu či osamocení. Bezdomovectví je živý sociální fenomén, který se odvíjí od vývoje společnosti i ekonomiky. Námi poskytované služby se proto snaží reflektovat aktuální potřeby uživatelů. Poskytujeme služby jako azylové domy, noclehárny, domov sv. Anežky, nízkoprahové denní centrum, Terénní program, Ordinace praktického lékaře, Společenství sv. Josefa v Dolanech,“ doplňuje Štefková.

S bezdomovectvím bojují i na radnici

„Ve věci bezdomovectví se stále něco děje. Teď v zimním období je samozřejmě problém méně palčivý, protože se v ulicích zdržuje mnohem menší počet těchto lidí, nicméně problém tím vyřešen není. Co naopak k jeho řešení pomáhá, jsou některé čerstvé novinky. V závěru loňského roku začala městská policie reálně zabavovat popíjejícím lidem lahve s alkoholem. Pomohl k tomu i detektor, pomocí nějž strážník při kontrole prokáže, že i v PET lahvi od limonády má dotyčný člověk nalitý alkohol. Zabavení alkoholu se jeví jako velmi účinný nástroj - 'postižení' pak stejný prohřešek raději neopakují a ve městě nepopíjejí," řekl mluvčí radnice Michal Folta k problematice bezdomovectví v olomouckých ulicích.

„Od ledna přibývá strážníkům nový legislativní nástroj - platí zákaz konzumace alkoholu na Horním a Dolním náměstí. Doposud měla tato dvě náměstí výjimku z vyhlášky, která stanovuje zákaz konzumace alkoholu na veřejném prostranství. Zvažují se i další kroky - například na příštím jednání pracovní skupiny, která byla vloni k problematice bezdomovectví zřízena, má být k dispozici přehled přestupkového a problematického jednání lidí bez domova či opilců ve vozech DPMO. Řeší se možnosti zavedení asistentů přepravy v MHD, město bude vycházet ze zkušeností z dalších měst. Město od loňského roku situaci podrobně sleduje, má zmapována místa, kde se komunity bezdomovců scházejí, spolupracuje s Policií ČR, městskou policií i s Charitou Olomouc, hledá možnosti pomoci nabídkou práce pro Technické služby, atd. Například vloni vyzkoušený pilotní projekt práce pro lidi bez domova v rámci Technických služeb města Olomouce by měl pokračovat i letos, byl o něj poměrně velký zájem. Pokud jde o opilce, platí to, co vždy - lidé by je neměli podporovat peněžními dary," doplnil.

Další články