Zde může být vaše reklama.

Lidem došla trpělivost Chystá se blokáda Chválkovické ulice

Chystá se blokáda Chválkovické ulice

09. 05. 2019 - 15:01

Naposledy slibované dokončení stavby v roce 2022 opět neplatí, stavba východního obchvatu Olomouce začne nejdříve za šest let, pravděpodobně ale později. Takový je závěr jednání mezi památkáři a radnicí. Obyvatelům Chválkovic došla trpělivost a chtějí na problém dopravy na Chválkovické ulici upozornit silou.

V nejbližších dnech se proto chystá první blokáda Chválkovické ulice, která by měla spočívat v zablokování přechodu pro chodce neustále úpřecházejícími obyvateli městské čtvrti v ranní a v odpolední dopravní špičce. Demonstranti budou vybaveni transparenty, akci chtějí periodicky opakovat a přimět tak politiky k rychlejšímu řešení svízelné situace. Poslední odklad, který zahájení celé stavby posouvá nejdříve na rok 2025, byl poslední kapkou trpělivosti obyvatel Chválkovic.

Programové prohlášení nové koalice: Budeme podporovat východní tangentu...
Jen pár dní po zveřejnění programového prohlášení, v níž na podzim nová Rada města Olomouce napsala, že „bude podporovat výstavbu východní tangenty při zachování komunikace Chválkovice – Samotišky,“ proběhlo první jednání s vedením Ředitelství silnic a dálnic. Nové vedení města se snažilo dát najevo, že má eminentní zájem na spolupráci a koordinovaném postupu při řešení důležitých investic do dopravní infrastruktury. Jakkoli se radnici nedá upřít zájem, výsledek se opět nedostavil.  Na začátku letošního dubna přitom východní tangentu a další významné součásti dopravní infrastruktury města Olomouce začala společně řešit nová pracovní skupina. Ta vznikla z impulsu primátora Mirka Žbánka a kromě představitelů samosprávy a magistrátu v ní jsou zapojeni zástupci Ředitelství silnic a dálnic, Olomouckého kraje, komisí městských částí i zástupce signatářů petice za zachování komunikace z Chválkovic na Svatý Kopeček.
„V praxi se osvědčuje, když se složité téma s řadou přesahů řeší koordinovaně, tak jako nyní už řešíme například protipovodňová opatření. Proto jsem chtěl, aby podobná skupina vznikla i k tématu východní tangenty, což je dopravní stavba, na kterou Olomouc čeká už nejméně dvě desetiletí a pro město je mimořádně důležitá,“ vysvětlil v úvodu primátor Mirek Žbánek. „Jde o to, aby přípravné práce postupovaly co nejrychleji a bychom se co nejdříve dostali k realizaci. Dnes na východní tangentu prostředky ve státním rozpočtu jsou, pokud se ale přípravy povlečou příliš dlouho, stát může přehodnotit priority a peníze už být nemusí,“ dodal primátor.
Při následujícím jednání ale informovala zástupkyně Ředitelství silnic a dálnic o průběhu přípravy studie EIA o posuzování dopadů stavby na životní prostředí. Hana Urbánková, vedoucí úseku výstavby ŘSD ČR, Správa Olomouc, uvedla, že pozastavené práce na pořízení dokumentace k územnímu rozhodnutí budou pokračovat po vydání stanoviska EIA. Předpokládané zahájení stavby východní tangenty je nejdříve v roce 2025.

Další články