Zde může být vaše reklama.

Chystá se prodej pozemků ul. Na Trati. Zahrádkáři chystají petici

Chystá se prodej pozemků ul. Na Trati. Zahrádkáři chystají petici

foto: Lukáš Blokša

01. 09. 2021 - 06:23

Zachování zahrádek podél železniční trati v Hejčíně. To je účel petice, se kterou se mohli setkat návštěvníci 2. ročníku Sousedských slavností v Úřední čtvrti. Petice vznikla ve snaze přesvědčit město Olomouc, aby se ucházelo o pozemky podél trati, které se chystá prodávat Správa železnic. Záměr odkupu pozemků Rada města Olomouce projednala na svém zasedání 24. května tohoto roku a vyjádřila zamítavé stanovisko. 

Prodej se má týkat mimo jiné pozemků, kde v minulosti stála lávka přes koleje a měl vzniknout podchod. Podle autorů jde v petici o ochranu městské zeleně. Za peticí stojí spolek Zahrádky Hejčín, s jeho předsedkyní Dagmar Beníkovou připravujeme do příštího čísla rozhovor. 

„Zahrádky podél železniční trati v Hejčíně, ale i pásy zeleně kolem nich, tvoří nedílnou součást místního a městského koloritu desítky let. Jsou takovou městskou zelení, která se stala součástí našich životů, kolem které denně chodíme a ani ji nevnímáme. Ale až zmizí, chybí nám,“ stojí v petici na speciálním webu. Jako autorka je zde uvedená advokátka Dagmar Beníková ze spolku Zahrádky Hejčín, který vznikl letos v lednu. Petice má snahu změnit rozhodnutí rady města, která odkup pozemků zamítla. A to aniž by znala případnou cenu.

"Cena zatím nebyla stanovená. Správa železnic říká, že půjde o obvyklou částku, ale město odkup zamítlo, aniž zná cenu, kterou by do oblasti investovalo. Následně by v místě mohlo stanovit stavební uzávěru, nebo jiné opatření. Nejde nám o to, aby v místě byly třeba jen zahrádky, ale aby tam byl i park, zelená relaxační zóna, aby tam nevznikly domy, parkovací místa, ruch a nežitelné prostředí," řekla na dotaz Večerníku Beníková.

Co petice požaduje? "Předmětné území, na němž se dnes nachází zeleň, zeleným zůstalo. V územním plánu byly předmětné pozemky opět zařazeny do kategorie veřejná zeleň. Předmětné pozemky odkoupilo Statutární město Olomouc do svého vlastnictví, aby tak kontrolovalo nadřazený společenský zájem – zachování zeleně," dočtou se případní zájemci o podpis petice.

Další články