Zde může být vaše reklama.

Chytré koše v Olomouci končí, nahradí je klasické

Chytré koše v Olomouci končí, nahradí je klasické

foto: Lukáš Blokša

20. 10. 2021 - 13:10

Dva roky zkušebního provozu. Tak dlouho v Olomouci vydržely smart nádoby na směsný odpad. Neosvědčily se a tak je teď na žádost magistrátu firma, která je před dvěma lety bezplatně zapůjčila, odstranila. Koše během dvou let trpěly problémy s přeplňováním i servisem, navíc se na nich obyvatelé Olomouce vyřádili co se týče vyhazování nedopalků.

„Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů,“ vysvětlil Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

Tři smart nádoby na odpad nechalo město v červnu 2019 nainstalovat na místa, kde se často objevovaly problémy právě s nedostatečnou kapacitou běžných košů.

„Dvě odstraněné nádoby v přednádraží nyní pracovníci technických služeb nahradí stejným typem košů, které jsou běžné v celém prostoru vlakového nádraží. A také na třídě Svobody se v blízké době objeví koš v identickém designu, jako jsou ty ostatní v ulici,“ uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství Swaczyna.

Další články