Zde může být vaše reklama.

Co ještě nevíte o olomouckém kole?

Co ještě nevíte o olomouckém kole?

foto: Lukáš Blokša

06. 12. 2019 - 20:00

Nejnovější a patrně nejvíce diskutovanou novinkou letošního ročníku olomouckých vánočních trhů je ruské kolo. Tyčí se do výšky třiceti metrů na ploše tržnice, vedle bývalé trhové budovy, ve které v současné době probíhají demoliční práce. Návštěvníky kolo vozí už od začátku prosince. Jak vypadá, všichni vidí, přesto je v mnoha ohledech velkou neznámou.

Ti, kteří už si o kole něco zjišťovali, nebo se na něm dokonce svezli, už ví, že jízda stojí sto korun a trvá pět minut, během kterých se kolem své osy kolo otočí hned dvakrát, takže se každému návštěvníkovi pohled na Olomouc z výšky naskytne hned dvakrát.

Méně známou informací může být fakt, že olomoucká vánoční atrakce pojme v jednadvaceti kabinkách celkem 84 návštěvníků, vozit se mohou průběžně. Aby se kolo točilo, nemusí být jeho kapacita ze sta procent naplněná.

Lidé diskutují nad kolem samotným i místem, kde stojí

Hodně probíranou záležitostí je místo, na kterém ruské kolo stojí, tedy prostor tržnice. Jak vlastně došlo k tomu, že kolo stojí na pozemku, které patří městu, ale má ho pronajatý soukromý investor? Tuto situaci osvětluje náměstkyně primátora Markéta Záleská.

„Rada města souhlasila, že stávající nájemce může podnajmout prostor, který má od města v nájmu, společnosti, v níž jsou zastoupení stávající organizátoři trhů, pro umístění Olomouckého kola. Byl vysloven souhlas s bezúplatným užíváním předmětného pozemku, protože se jedná o součást vánočních trhů a současný organizátor je omezený již druhým rokem k využití celkové plochy Horního náměstí kvůli rekonstrukci budovy radnice, jak vyplývá ze stávající koncesní smlouvy,“ řekla Záleská, která je s kolem jakožto novou atrakcí olomouckých vánočních trhů spokojená.
 
Zhruba třicetimetrový kolotoč pochází z brněnské výroby firmy ConFolding Group. Veřejnost jej může využívat každý den, výjimkou bude období mezi 23. až 25. prosincem a zájemci se na něm nesvezou ani na silvestr. Točí se vždy od deseti hodin dopoledne do osmi hodin do večera. V sobotu pak provoz končí v deset večer. Vzhledem k tomu, že se však tvoří fronty, se občas stane, že se i během týdne provoz prodlužuje do desáté hodiny.

Olomoucké ruské kolo

Vstup na ruské kolo stojí 100 korun, vlastníci průkazu ZTP platí polovinu. Metr a méně vysoké děti se svezou zadarmo. Jedinci mladší 15 let smí do čtyřmístných kabinek pouze v doprovodu dospělé osoby. 

Další články:
Na olomouckou tržnici dorazilo ruské kolo pro vánoční trhy

Další články