Zde může být vaše reklama.

Čtyřicet malých jedlí zasadily děti na zahradě za svatým Michalem

Čtyřicet malých jedlí zasadily děti na zahradě za svatým Michalem

foto: Olomouc.eu

07. 05. 2021 - 07:05

Zahrada arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci za kostelem svatého Michala, kde má svůj prostor Církevní mateřská škola Ovečka, je bohatší o 40 malých jedliček. Ty včera vysadili děti z výše uvedené školky. První strom v zahradě zasadil olomoucký pomocný biskup a děkan Metropolitní kapituly svatého Václava Antonín Basler. Toho k místu pojí zcela osobní vztah. V kostele svatého Michala, který se zahradou sousedí, působil spoustu let jako farář a před deseti lety osobně pracoval na obnově zahrady.

Shodou okolností deset let slaví v letošním roce také Církevní mateřská škola Ovečka. A stejně dlouho využívají její děti pro hraní zahradu za kostelem.

„Na začátku to zde vypadalo jinak, zahradu bylo nutné vyčistit, upravit a připravit pro děti,“ vzpomíná ředitelka školky Ilona Hamplová. Na obnově zahrady pro účely mateřské školy se podílel právě tehdejší farář a školní kaplan Antonín Basler. Nyní ale bylo nezbytně nutné v zahradě provést další změny.

„Rostly tady velké jehličnaté stromy, které ale poničili škůdci. Přestože byly dřeviny ošetřovány a pravidelně zdravotně prořezávány, nešlo je už zachránit, navíc některé z nich dosahovaly větších rozměrů. Po vzájemné domluvě obou stran došlo k prokácení, nicméně bez stromů jsme zahradu nechat nechtěli,“ vysvětluje ředitelka Ovečky Ilona Hamplová.

Čtyřiceti jedličkám, které včera děti za asistence lesníků vysadily, biskup Basler požehnal.

„Výsadba nového jehličnatého porostu je součástí environmentálního programu pro vzdělávání dětí předškolního věku a poukazuje na knihu papeže Františka Laudato si. V ní se papež ptá, jaký svět chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dětem, které právě vyrůstají. My chceme ukázat, že jsme stále schopni na budování našeho společného domova společně pracovat,“ dodala ředitelka Ilona Hamplová.

Další články