Zde může být vaše reklama.

Cyklopruhy na novém mostě na Masarykově třídě ještě mají naději

Cyklopruhy na novém mostě na Masarykově třídě ještě mají naději

foto: Archiv redakce

12. 06. 2020 - 06:00

Piráti a Starostové navrhli několik možných úprav centra Olomouce s ohledem na chodce a cyklisty. Realizace se ale pravděpodobně dočká pouze cyklopruh na novém mostě na Masarykově třídě.

Při místním šetření na stavbě nového mostu na Masarykově třídě, které se uskutečnilo na konci května, se primátor Miroslav Žbánek vyjádřil, že je návrh na doplnění cyklopruhů rozumný, ale je potřeba ho schválit a zapracovat rychle. 

Kromě těchto cyklopruhů navrhli Piráti a Starostové také variantu, aby chodníky u mostu přes Mlýnský potok nebyly přerušované bočními ulicemi a sloužily tak i jako retardéry. „Náš návrh (…) se sice panu primátorovi líbil, nicméně v rámci těchto oprav se měnit nebudou - prý snad někdy později. Zcela odmítnut pak byl cyklopruh, který měl podle našeho návrhu směřovat od Žižkova náměstí k Paláci, s tím, že je zbytečný. Stačí prý snížit maximální povolenou rychlost na 30 km/hod. Cyklopruhu také údajně chybí koncepce,“ zveřejnili na svém Facebooku Piráti a Starostové.

Důležitost vybudování cyklopruhů už nyní zdůvodňují Piráti aktuální situací. „Další a další okolnosti nám ukazují, že následující období nebude z ekonomického hlediska růžové. Olomouc kvůli vládním zásahům a ekonomické recesi přijde přibližně o 400 milionů korun ročně. Nemůžeme si proto dovolit dělat další a další nepromyšlené opravy a rekonstrukce. S penězi se musí hospodařit účelně. Nelze opravit chodníky a za několik let je zase rozkopat a udělat lépe. Průběžné chodníky, přes které by vyjíždějící auta z bočních ulic musela přejíždět jako přes zpomalovací prahy, by jednak významně zpříjemnily chůzi, jednak by z ulic Jiřího z Poděbrad a nábřeží Přemyslovců pomohly vytvořit příjemné obytné zóny,“ uvádí Piráti ve svém prohlášení.

Pro vyznačení cyklopruhů hovoří také šikmo parkující auta na 1. máje. „Pokud pruh pro auta přetvoříme na vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, vytvoříme bezpečný prostor pro jízdu na kole lidem všech generací a současně učiníme šikmé parkování legálním (nyní šikmé parkování porušuje dopravní předpisy). Vtip je také v tom, že lze vše provést pouze namalováním na stávající asfaltový povrch,“ navrhují řešení situace Piráti a Starostové.

Další články