Zde může být vaše reklama.

Další zóny 30? V Olomouci začala příprava

Další zóny 30? V Olomouci začala příprava

foto: Lukáš Blokša

04. 11. 2021 - 17:55

Město Olomouc v posledních letech zřizuje tři až čtyři nové zóny s rychlostí omezenou na 30 kilometrů v hodině každý rok. Podle zástupců radnice má jít o jednu z cest ke zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti ve městě. V současné době se připravuje několik nových projektů.

V současné době se připravují další úseky s nižší rychlostí. A to v Droždíně, Holici, na Tabulovém vrchu a v ulicích Na Vozovce a Polívkova.

Poslední zóna 30 vznikla v centru města. A to v ulicích 1. máje, 8. května, Sokolskou, Zámečnickou, Hanáckého pluku, U Reálky, Jiřího z Poděbrad, nábřeží Přemyslovců a další.

„Postupné zavádění zón 30 v některých lokalitách města souvisí s Plánem udržitelné městské mobility, snahou zklidňovat dopravu a přiblížit se trendům západní Evropy. Tento systém regulace dopravy je známý třeba ze sousedního Rakouska nebo Německa,“ vysvětluje Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta: „Městu takový způsob regulace dopravy umožňuje realizovat opatření ve prospěch cyklistům a lépe pracovat s veřejným prostorem.“

Vznikla také první zóna 30 s omezením rychlosti a se zákazem nočního parkování vozidel nad 2,1 tuny v nočním čase od 19 do 6 hodin. A to na sídlišti mezi ulicemi Hněvotínská, Okružní, třída Míru a Foerstrova, pro které ale omezení neplatí.

„Při nočním sčítání v průběhu týdne v uvedené lokalitě se ukázalo, že se jedná o zhruba 100 dodávek denně,“ uvedl pro web města dopravní specialista Vojtěch Holý z odboru dopravy a územního rozvoje.

„Druhá zóna 30 vzniká v oblasti vymezené ulicemi Krapkova, Wolkerova, Štítného, Foerstrova a Na Vozovce. Kromě omezení rychlosti dojde i ke zjednosměrnění části ulice Na Vozovce a k navazujícím změnám v jednosměrných ulicích,“ dodává Vojtěch Holý.

Změna dopravního značení v obou lokalitách začala v úterý 2. listopadu.

Další články