Zde může být vaše reklama.

Přivítání dětí ve škole Děti zamířily do škol, v Olomouci otevřel Waldorfský kampus

Děti zamířily do škol, v Olomouci otevřel Waldorfský kampus

foto: Lukáš Blokša

01. 09. 2021 - 10:30

Dva měsíce letních prázdnin skončily a žáci základních a středních škol dnes opět zamířili do lavic. Stejně jako v minulém školním roce bude minimálně i začátek toho letošního spojen s rouškami a pravidelným testováním. V Olomouci se pak žáci některých škol mohou těšit z nových učeben, v Hejčíně, nedaleko gymnázia, pak vznikl zcela nový kampus Waldorfské školy, která otevřela své lyceum a kromě prvňáčků tak přivítala i úplně první studenty na středním stupni studia.

Že se děti chystají do škol, potvrzovali už před osmou hodinou ráno strážníci městské policie, případně i policisté, kteří hlídkovali na frekventovaných přechodech u škol.

Nádvoří nového areálu Waldorfské školy v Olomouci - Hejčíně, pak bylo plné dětí, ale také rodičů, kteří je doprovázeli. Kromě prvňáčků zde vůbec poprvé přivítali také studenty prvního ročníku střední školy, lycea, které nově otevřelo.

"Stejně tak, jak vznikala tato budova, tak se rodila i střední škola. Je to opravdu významný počit waldorfské pedagogiky tady u nás v regionu. Vytvořili jsme něco unikátního, od mateřské školy, až po střední stupeň. To jen tak nikde není, zvlášť v takto úžasném areálu. Všem rodičům moc děkuji za podporu," řekla ředitelka nově vzniklého lycea Šárka Štveráková, když vítala do nové budovy žáky. Následně už všechny žáky pozvala do nových prostor.

Na nové prostory se mohli těšit také žáci ze ZŠ na Svatém Kopečku. Škola má po náročné rekonstrukci čtyři nové odborné učebny, novou tělocvičnu s nářaďovnou, šatny, zázemí a výtah. Všechny stavební práce a nákup nového vybavení, především špičkové informační techniky, přišel na 30 milionů korun. Tělocvična bude sloužit nejen veřejnosti, ale i místním klubům a spolkům.

V Olomouci dnes do prvních tříd základních škol nastoupilo celkem 1 100 žáků, celkem jich je ve všech devíti ročnících 9 100. V mateřských školách je od letošního roku zapsáno 3 500 dětí. Olomouc zřizuje 24 základních a 49 mateřských škol.

 

Začátek školního roku se neobejde bez roušek a testování

 

Ministerstvo zdravotnictví na začátek nového roku vydalo povinnost screeningového testování žáků prvního až devátého ročníku. Zatím jsou známé tři termíny. První testování děti čekalo už dnes, výjimku mohly dostat prvňáčky, kteří by se museli poprvé nechat testovat nejpozději zítra, vše záleželo na rozhodnutí ředitele školy. Další termíny jsou společné, testování proběhne 6. a pak 9. září. Přesné informace k testování na konkrétních školách najdou rodiče na webových stránkách jednotlivých škol.

Během prvního školního dne mohli mít žáčci, kteří šli do školy poprvé, doprovod rodiče. Ti s dětmi mohli být také ve třídách, pokud dodrželi hygienická opatření. Povinností pro ně je respirátor, dětem stačí rouška.

Také v testování se najdou výjimky. Nemusí ho absolvovat ti, kdo mají laboratorně potvrzené prodělání nemoci covid-19, ne starší než 180 dnů, případně jsou už více než dva týdny plně očkovaní. Dětem také stačí prokázat se platným antigenním, případně PCR testem, z oficiálního odběrového místa. Antigenní test platí tři dny, PCR test týden.

Pokud détě testování nepodstoupí, musí se během výuky držet přísnějších hygienických pravidel, musí nosit roušku, případně respirátor, ve všech prostorách školy, tedy i ve třídě. Dále musí dodržovat povinný odstup od ostatních dětí a je vyloučeno z tělesné výchovy ve vnitřních prostorách školy. V hudebce pak nemůže zpívat.

Pro příchod do škol platí stejná pravidla, jako na konci loňského roku. Žáci tedy musí mít roušku nebo respirátor ve společných prostorách školy, ve třídě ji mohou odložit.

Další články