Zde může být vaše reklama.

Diskotéka Envelopa jde k zemi, nahradí ji centrum inovací

Diskotéka Envelopa jde k zemi, nahradí ji centrum inovací

foto: Lukáš Blokša

18. 08. 2021 - 07:55

Vyhlášená diskotéka. Tak si pamětníci devadesátých let v Olomouci vybavují budovu bývalé Envelopy. Už několik let tuto chátrající stavbu plnou azbestu vlastní Univerzita Palackého, která má v těsné blízkosti kampus kolejí i tři fakultní budovy. Osud budovy je od tohoto týdne zpečetěný, začaly demoliční práce, univerzita na místě vybuduje moderní Centrum inovací a transferu.

"V současné době je už staveniště předáno, vyřizují se poslední povolení a v pondělí 16. srpna začala samotná demolice, která by měla trvat maximálně 6 měsíců," prozradil Večerníku na dotaz mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Nová budova a využití nahradí stávající, starou budovu. Poté, co v místě skončila diskotéka a budovu získala Univerzita Palackého, využívala ji jako sklady. V nové budově vznikne Centrum inovací a transferu.
 
Pokud všechno půjde podle plánu, měly by během listopadu nebo prosince začít stavební práce. Hotovo by pak mohlo být do dubna 2023. Cena novostavby je odhadovaná na 165 milionů bez daně. 

"V areálu, který se začlení do stávajícího univerzitního kampusu, vznikne Centrum inovací a transferu Univerzity Palackého, jehož hlavním posláním je transfer technologií a znalostí z UP. V Centru a v návaznosti na něj by měly vznikat inovativní firmy jak s technologickým, tak znalostním zaměřením," prozradil účel nové stavby Havrlant.

Firmy, které najdou v centru své místo, by se měly rekrutovat z oborů optiky, zdravotnictví, nových materiálů, ale místo se najde také pro pedagogiku, filozofii, právo, IT a kreativní průmysl.

Centrum inovací a transferu Univerzity Palackého nabídne kanceláře, laboratoře, coworking i terasu k odpočinku

"V přízemí budovy budou vedle vnitřních parkovacích stání také dvě obchodní jednotky, ve vyšších patrech potom kanceláře, laboratoře, prostor pro coworking a jednací místnosti. Pro odpočinek bude sloužit atrium a také terasa na střeše budovy," uvedl Havrlant.

Celý areál je navržený tak, aby splňoval požadavky udržitelnosti, na fasádě tak budou plochy s vysázenými rostlinami, které se budou zalévat zachytávanou dešťovou vodou. V okolí pak bude velké množství zeleně. Díky tomu se bude celý prostor přirozeně ochlazovat.

Další články