Zde může být vaše reklama.

SRPEN 1968 Dnes si připomínáme smutné výročí sovětské okupace

Dnes si připomínáme smutné výročí sovětské okupace

foto: olomouc.eu

21. 08. 2023 - 08:29

Pětapadesáté výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968 si dnes Olomoučané připomenou v novém kulturním stánku, Červeném kostele, který je součástí Vědecké knihovny. K půlkulatému výročí je připravena projekce dokumentu Adama Drdy nazvaného Se Sovětským svazem na věčné časy? A také výstava Vzpomínky na srpen 1968, která dobové fotografie doplňuje příběhy pamětníků. Akce začíná pietním aktem ve 14:00.

Spolek Paměť národa prostřednictvím příběhů přináší vzpomínky na dobu, kdy konzervativní křídlo Komunistické strany Československa pozvalo na nátlak tehdejšího moskevského vedení do naší země vojska pěti zemí Varšavské smlouvy – socialistického vojenského paktu v čele se Sovětským svazem. „V kontextu současné invaze ruských okupantů na území Ukrajiny vidíme, že svoboda a národní suverenita jsou cenné a velmi křehké hodnoty. Proto je třeba si výročí okupačních vojsk na území Československa nadále připomínat,“ zdůraznil náměstek primátora Viktor Tichák.

Účastníci vzpomínkového aktu, pamětníci a politici, položí květiny k pamětní desce připomínající osudové okamžiky srpna 1968. Důvodem invaze byly liberálně reformní vnitropolitické změny v ČSSR, známé pod názvem Pražské jaro. Postupně však došlo k odvolání většiny reforem, komunistický režim byl opět utužen formou normalizace poměrů a reformní politici buď změnili názor, anebo byli nahrazeni. Odpor obyvatelstva proti okupaci byl nakonec zlomen brutálním potlačením protestů při prvním výročí okupace. Sovětská vojska pak zůstala v Československu až do roku 1991.

 

 

 

Další články