Zde může být vaše reklama.

DEN ZDRAVÍ Dnes vás v Šantovce vyšetří studenti medicíny!

Dnes vás v Šantovce vyšetří studenti medicíny!

foto: iStockphoto.com

11. 04. 2024 - 14:52

Na dnešek připadá Světový den zdraví a organizace IFMSA CZ, která zapojuje studenty medicíny do aktivit napomáhající zlepšení veřejného zdraví, si v Šantovce připravila pro návštěvníky centra program zaměřený na prevenci. Zapojili se nejen studenti Všeobecného lékařství, ale například i studenti Zubního lékařství či studenti oboru Fyzioterapie ve spolupráci s Asociací studentů fyzioterapie. Akce probíhá dnes v Galerii Šantovka a to až do 18 HODIN.

„Velmi vítáme osvětové programy na podporu zdraví populace. Je velmi důležité, aby se o sebe lidé pečovali po celou dobu svého života, a nikoli pouze až v momentech, kdy je špatný zdravotní stav přinutí zajít k lékaři. Kvalitu života ve velkém ovlivňuje právě prevence a my jsme velmi rádi, že se u nás mladí studenti medicíny z Univerzity Palackého mohou angažovat za dobrou věc,“ říká mluvčí Galerie Šantovky Petr Hlávka.

Program je velmi různorodý. Sekce Veřejného zdraví si připravila měření glykémie (krevního cukru), cholesterolu, testování krevních skupin, měření krevního tlaku a saturace krve kyslíkem, měření BMI a vnitřního tělesného tuku. V rámci doprovodného programu bude na místě možnost si vyzkoušet základy první pomoci či KPR a pro nejmenší máme přichystáno stanoviště s názvem Nemocnice pro medvídky.

Sekce Reprodukční zdraví včetně HIV/AIDS si připravila samovyšetření prsu a varlat na modelech, program ve spolupráci s ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky) a s Národním screeningovým centrem v rámci prevence rakoviny plic a prostaty.

FTK a Asociace studentů fyzioterapie zase program s důrazem na důležitost pohybové aktivity u nejčastějších zdravotních onemocnění v naší populaci. Na místě bude dostupná cvičební jednotka a povídání o tom, jak dbát na své zdraví z pohledu fyzické aktivity.

 

Studenti Zubního lékařství a firma Curaprox nachystali program ohledně správné péče o dutinu ústní.

Další články