Zde může být vaše reklama.

Do Olomouce dorazila nová tramvaj. Takto příjezd vypadal

Do Olomouce dorazila nová tramvaj. Takto příjezd vypadal

foto: DPMO

21. 01. 2022 - 11:34

Ve čtvrtek 20. ledna byla do Olomouce přivezena nová tramvaj EVO1/o s evidenčním číslem 124. Do olomouckých ulic vyrazí vůz v druhé polovině února a cestující ho budou moci potkat na všech linkách. 

„Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ popsal Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO, a.s.

Kapacita tramvaje EVO1/o je 27 sedících a 85 stojících cestujících (při 5 os/m2). Vůz je plně nízkopodlažní, má klimatizaci a umožňuje nabíjení elektronických mobilních zařízení prostřednictvím USB zásuvek. 

„Dále je vůz vybaven kamerovým systémem, který sleduje dění jak uvnitř, tak vně vozidla, interiér je ošetřen speciálním nástřikem nanotechnologií pro odstranění zápachu a bakterií a okna jsou polepena ochranou folií proti vandalům,“ vysvětlil Pavel Zatloukal, místopředseda představenstva DPMO, a.s.

Tramvaj EVO1/o je vybavena celkem sedmi dveřmi, čtyřmi na pravé straně a třemi na levé straně tramvaje s možností otevření ve směru jízdy pouze na pravé straně. Za vůz zaplatil Dopravní podnik města Olomouce 28 milionů korun bez DPH. Nákup je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím IROP ve výši 85% uznatelných nákladů.

Další technické parametry vozu:

Hmotnost prázdného vozu: 21 900 Kg

Maximální šířka: 2,48 metru

Maximální výška: 3,56 metru

Délka: 16,6 metru

Nejvyšší provozní rychlost: 50 km/h

Další články