Zde může být vaše reklama.

Koronavirus - Olomouc Do Olomouce dorazila tisícovka litrů dezinfekce pro potřebné

Do Olomouce dorazila tisícovka litrů dezinfekce pro potřebné

foto: B. Martinovská

27. 03. 2020 - 06:11

Spolupráce mezi Krizovým štábem ORP Olomouc, Národní radou osob se zdravotním postižením Olomouckého kraje a soukromými firmami přináší velmi potřebný dezinfekční materiál pro Olomouc. Do Olomouce dorazilo ve čtvrtek tisíc litrů velmi účinné dezinfekce, další zásilka dezinfekčního prostředku Anti COVID dorazí v pátek.

Národní rada osob se zdravotním postižením Olomouckého kraje se v rámci epidemie koronaviru ocitla v podobné situace jako stovky jiných organizací a institucí. Pro své klienty sháněla dezinfekční a ochranné prostředky. Ukázalo se, že existuje možnost zakoupení kvalitního dezinfekčního prostředku, ovšem jen ve větším objemu. „Firma, která dezinfekční prostředek vyrábí, nabízí za výhodných podmínek odběr nejméně 1000 litrů ve velkoodběrovém IBC kontejneru. Ten je navíc potřeba přepravit ve speciálním režimu ADR, tedy jako nebezpečný materiál, což my nejsme schopni zajistit,“ uvedla Jana Mikudíková, krajská koordinátorka Národní rady osob se zdravotním postižením. Pro její organizaci to byla v tu chvíli neřešitelná situace. Obrátila se proto na olomoucký krizový štáb.

„Dohodli jsme se, že budeme postupovat společně. Dezinfekci nakoupí město, zajistí její dovoz i distribuci,“ uvedl předseda krizového štábu a primátor Mirek Žbánek. „Podařilo se nám následně vyjednat jak dopravce, který má osvědčení pro přepravu nebezpečných látek, tak promyslet i další distribuci potřebného dezinfekčního roztoku.“ Nakonec se město rozhodlo zakoupit dva velkoobjemové kontejnery, tedy dva tisíce litrů dezinfekce. „Domluvili jsme se s organizací zdravotně postižených, že jim darujeme takové množství dezinfekce, kterou potřebují, a další budeme distribuovat mezi hasiče, městskou policii, sociální služby a další potřebné,“ dodal Mirek Žbánek, který dodávku převzal přímo v areálu výrobce. Kromě zaměstnanců firmy přitom poděkoval i pracovníkům celní správy. Ti prakticky nepřetržitě ze zákona dozorují celý proces výroby a distribuce a občas jsou neprávem opomíjeni ve výčtu státních složek, které bojují s koronavirem.

Dodavatelem dezinfekčního prostředku Anti COVID je společnost Ethanol Energy a.s. Tento podnik se nachází v obci Vrdy nedaleko Kutné Hory. Anti COVID zde začali na základě velké poptávky vyrábět od 16. března přesně dle receptury Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dezinfekční směsi. „Jsme přesvědčeni, že díky dobé spolupráci českých firem u nás nedostatek dezinfekčních prostředků nehrozí,“ uvedl místopředseda představenstva Ethanol Energy Robert Spišák. O dovoz nebezpečného materiálu ze středních Čech do Olomouce se ve čtvrtek a v pátek 26. a 27. března bezúplatně postarala společnost EGT Expres Velká Bystřice. Olomoucká společnost Farmak pak městu darovala menší obaly, v nichž pak bude dezinfekce distribuována. Distribuci zajistí dobrovolní hasiči z Olomouce.

Další články