Zde může být vaše reklama.

POČTY TURISTŮ ROSTOU Do Olomouce přijelo víc návštěvníků než před pandemií!

Do Olomouce přijelo víc návštěvníků než před pandemií!

foto: HV

05. 10. 2023 - 11:35

Počty ubytovaných návštěvníků v Olomouci poprvé  překonaly dobu před covidem. Potvrzují to statistiky za první pololetí letošního roku. Počet ubytovaných hostů se ve srovnání s rokem 2022 zvýšil o 37,4 procenta a počet přenocování dokonce o 39,9 procenta.

Celkově od začátku roku do konce června podle dat Českého statistického úřadu v olomouckých hotelech a penzionech přenocovalo 108 163 hostů, z toho 74 019 z Česka a 34 144 ze zahraničí, který ve městě strávili 210 624 nocí. „Pokud se podíváme podrobněji na počet přenocování, tak téměř čtyřicetiprocentní nárůst určitě povzbudil ekonomiku nejen ubytovacích zařízení,“ je přesvědčený náměstek primátora pro cestovní ruch a kulturu Viktor Tichák.

Ke zvýšení návštěvnosti Olomouce navíc došlo i ve srovnání s obdobím před pandemií covidu. Počet ubytovaných hostů ve srovnání s rokem 2019 vzrostl, a to o více než 10 procent, počet přenocování o 30 procent. Průměrná délka přenocovaní u ubytovaných hostů v porovnání s rokem 2019 stoupla z 1,65 noci na 1,95 noci v roce 2023. „Na těchto počtech se aktuálně  více podílejí domácí turisté. Těch zahraničních je zatím o deset procent méně ve srovnání s dobou před pandemií. Ztráta se ale postupně snižuje,“ objasnila vedoucí oddělení cestovního ruchu magistrátu Lucie Bartovská.

Nejvíce zahraničních návštěvníků do Olomouce v prvním pololetí roku přijelo ze Slovenska, dále pak z Polska a Německa. Na čtvrtém místě se objevili hosté z Rakouska, následují Ukrajinci, Italové a Maďaři.

Další články