Zde může být vaše reklama.

Do olomoucké zoo na Kopečku dorazily pandy

Do olomoucké zoo na Kopečku dorazily pandy

foto: ZOO Olomouc

26. 05. 2021 - 19:53

Zoologická zahrada Olomouc má nové lákadlo. Na Svatý Kopeček doputovaly pandy červené. Svůj nový domov našly v místech, kde dříve pobývali nosálové, tedy v blázkosti pavilonu žiraf. Už brzy si je v jejich novém příbytku budou moct prohlédnout návštěvníci.

„Věříme, že jsme pro návštěvníky připravili nečekané překvapení a velkou novinku. Pandy jsme tak návštěvníkům nadělili k 65. výročí Zoo Olomouc, které připadá na měsíc červen tohoto roku,“ uvádí ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň. Oba samci, kteří k nám přijeli 18. května z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se 9. června 2020 narodili, jsou v pořádku.

Panda červená je vedena v Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) jako ohrožený druh. Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců a její stavy stále klesají. Nejvíce je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a nelegálním lovem (pytláctvím). Je zapojena do EEP programu.

Panda červená se vyskytuje v nadmořských výškách od 2000 m n. m., ale i převyšujících 4000 m n. m. Svým vzhledem připomíná spíše mývala než medvěda. Má dlouhou, hustou srst, která je krásně rudohnědě až kaštanově zbarvená. Spodní část těla a končetin má černé, k nimž kontrastují bílé okraje uší, čenich a skvrny nad ušima. Hnědé skvrny pod očima se nazývají „slzy“. Typickým znakem je silný a huňatý, červenavě kroužkovaný ocas. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu. Vyvinul se u ní „šestý prst“, palec navíc, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti a umožňuje lepší uchopování větví a větší stisk. Svou potravu má svým způsobem všude kolem sebe, a to z toho důvodu, že se živí zejména listím bambusu podobně jako její známější jmenovec. Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě. Nepohrdne i vejci nalezenými v ptačích hnízdech. Pandy žijí samotářsky, vyhledávají se jen v době rozmnožování. Dorozumívají se specifickou vokalizací, která evokuje kvičení. Dožívají se až 14 let.

Pandy velmi obratně šplhají. Odpočinek tráví ukryté v korunách stromů, kde hledají bezpečí před predátory. Cítí-li se být v ohrožení, strnou a předstírají smrt. Pandy jsou schopny stát na zadních nohách jako člověk po dobu až 30 sekund, některé pandy dokáží takto urazit i několik metrů. Své teritorium si označují trusem, který na stromy a kameny rozmetávají pomocí ocasu. Překlad čínského názvu do angličtiny se stal vzorem pro pojmenování webového prohlížeče Mozilla Firefox (česky znamená „ohnivá liška“).

Další články