Zde může být vaše reklama.

Dokončená rekonstrukce! Vlastivědné muzeum má nové krovy

Dokončená rekonstrukce! Vlastivědné muzeum má nové krovy

foto: Archiv VMO

27. 05. 2021 - 09:50

Minulý týden ve středu skončili stavaři práce na krovech hlavní budovy Vlastivědného muzea v Olomouci. Ta kromě krovů dostala také střšení plášť. Opravy se dočkaly také vnější omátky, římsy, pracovníci natřeli také fasády a restaurováním prošly také kamenické a truhlářské prvky.

Práce se postupně dotkly severního, západního a východního křídla, rekonstrukcí prošla také pultová střecha přiléhající k bývalému kostelu svaté Kláry. Proměnou prošla také střecha nad recepcí a na kostele.

"Krytina byla částečně vyměněna za novou pálenou bobrovku a částečně osazena stávající očištěnou krytinou. Taktéž část střechy krytá měděnou krytinou byla vyměněna za novou," prozradil novinářům mluvčí muzea Aleš Valenta.

Nově mají všechny střechy bezpečnostní systémy ochrany osob proti pádu při práci na střeše, dočkaly se ale také dalších bezpečnostních úprav.

„Přestože se jednalo o technicky velice rozsáhlý a náročný zásah do střech historické budovy, tak se nám podařilo zajistit plný a ničím nenarušený provoz našeho muzea. Samozřejmě až na pandemii koronaviru, která nás citelně zasáhl," uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Na celém projektu oprav se finančně podílel také Olomoucký kraj, který je zřizovatelem muzea.

„Rekonstrukce střechy Vlastivědného muzea Olomouc, svědčí o tom, že s podporou kultury v regionu to hejtmanství myslí opravdu vážně. Těší mě, že jak samotná budova, tak i muzejní sbírky jsou připravené na novou návštěvnickou sezónu,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Další články