Zde může být vaše reklama.

Dopravní podnik koupil dva automaty, kde se dá platit kartou

Dopravní podnik koupil dva automaty, kde se dá platit kartou
Platit kartou se dá momentálně v automatech u hlavního nádraží. Další místa přibudou příští rok. Chystá se i platba kartou přímo ve vozech.

foto: Lukáš Blokša

14. 05. 2020 - 12:00

Olomoucký dopravní podnik pracuje na tom, aby se postupně zařadil mezi progresivní podniky zřizující městskou hromadnou dopravu, které mají nejen moderní vozový park, ale zároveň se při cestování a nákupu jízdenek dají využívat ty nejmodernější technologie. Během koronavirové krize tak přibyly v prostorách hlavního vlakového nádraží dva automaty, ve kterých se dá za jízdenku platit kartou. Jeden z nich je ve vestibulu nádražní budovy, druhý u tramvajové zastávky směrem do centra města.

Nabízí se tedy otázka, kolik dalších automatů plánuje olomoucký dopravní podnik pořídit dále. V době, kdy například ostravská MHD přestala úplně využívat papírové jízdenky, je podobný vývoj malým krůčkem, přesto co do budoucího vývoje by se mohl ukázat jedním z těch zásadních.

V letošním roce ke dvěma již pořízeným automatům žádný nepřibude, v roce příštím by však opět jeden, či dva stroje pořízené být mohly.

"Nákup takovéhoto typu jízdenkového automatu není úplně levná záležitost, proto v tomto roce neplánujeme umístění dalšího. Výhledově počítáme, že v příštím roce by byl pořízen další jeden až dva jízdenkové automaty pro platbu kartou. Jejich umístění ještě není známo. Tyto typy automatů budeme postupně umísťovat tam, kde je největší frekvence využívání jízdenkových automatů," popsala mluvčí dopravního podniku Martina Krčová pro Hanácký Večerník postup při pořizování nových automatů.

Ještě před tím, než se cestující olomouckou MHD dočkají dalších automatů, by mohl přijít jiný krok, zpříjemňující cestujícím jízdu městskou hromadnou dopravou. Tím je platba kartou přímo ve vozech. I to je podle mluvčí Krčové v plánu.

"Dopravní podnik má v plánu zavedení plateb kartou přímo ve vozech. Aktuálně máme připravenou veřejnou soutěž na dodavatele validátorů a dalšího zařízení, které umožní tento způsob platby. S vyhlášením této zakázky čekáme na uklidnění a stabilizaci aktuální ekonomické situace," prozradila Krčová.

Další články