Zde může být vaše reklama.

Druhá půlka Rejnoka je v Olomouci! Stavba mostu pokračuje

Druhá půlka Rejnoka je v Olomouci! Stavba mostu pokračuje

foto: Povodí Moravy

09. 07. 2021 - 06:54

Stavba protipovodňových opatření v centru Olomouce drží předem naplánovaný harmonogram. Během června na stavbu přes mostu v Masarykově třídě dorazily první díly druhé poloviny mostu, který získal jméno Rejnok. Během léta budou probíhat práce na konstrukci mostu, na podzim dojde k nasunutí nad řeku.

„V průběhu června dorazily první ocelové díly nosné konstrukce návodní části mostu. Zbývající díly dorazí během července. Kompletace druhé poloviny Rejnoka bude probíhat prakticky celé léto v prostoru na levém břehu směrem k nádraží. Most pak v říjnu nasuneme s pomocí hydraulických pístů nad řeku po výsuvné dráze, kterou je již prakticky dokončená. Následovat bude betonáž a izolace,“ prozradil Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy.

Hotový by měl být most během léta příštího roku.

I nadále pokračuje stavba náplavky na pravém břehu řeky. Zatím se pracuje na žulové stěně, po dokončení přijde na řadu dlažba.

Postupují práce i na protějším břehu.

„Na levém břehu jsme rozebrali původní historickou zeď, rozšířili koryto, dokončili ražbu kanalizačního sběrače a betonování pilot i mikropilot. Můžeme tak zahájit přípravu na betonování základů pro obklad levobřežní zdi, který sestavíme dle požadavku orgánů památkové péče částečně z původních pískovcových kamenů,“ popsal Gargulák.

 

„Most vytvoří společně s náplavkou hlavní dominanty nového nábřeží. Rekonstrukce mostu na Masarykově třídě představuje předposlední fázi při výstavbě této etapy protipovodňové ochrany Olomouce. V rámci poslední fáze bude probíhat dokončování stavebních prací, ozelenění a náhradní výsadba, dokončení náplavky a propojení mostů na Masarykově třídě a Komenského ulici,“ doplnil Gargulák.

Další články