Zde může být vaše reklama.

Postará se o trpící Fakultka má svůj paliativní tým. Čeká jej pilotní provoz

Fakultka má svůj paliativní tým. Čeká jej pilotní provoz

03. 07. 2019 - 13:00

Svůj vlastní paliativní tým zřídila od 1. června letošního roku Fakultní nemocnice Olomouc. Stalo se tak díky projektu s názvem „Podpora paliativní péče - zvýšení dostupnosti zdravotních služeb v oblasti paliativní péče v nemocnicích akutní a následné péče“. Realizuje jej ministerstvo zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu a olomoucká fakultní nemocnice je jedním ze sedmi zdravotnických zařízení, které byly zařazeny do pilotní fáze projektu. Paliativní tým pomáhá v těžké životní situaci pacientům, kteří trpí závažným, život ohrožujícím onemocněním.

Pilotní provoz na zvýšení dostupnosti paliativní péče bude ve FN Olomouc probíhat po dobu 21 měsíců. Spočívá
v zavedení konziliárního týmu paliativní péče složeného z lékařů, sester, psychologů, sociálních pracovníků
a dalších odborníků; tým je doplněn o duchovního a povinně rovněž o pracovníka pro sběr dat. Cílovou skupinou projektu jsou pacienti se závažným onemocněním v kterékoli jeho fázi, pomoc týmu je směřována také na jejich rodinné příslušníky, blízké a pečující. Osobní náklady členů týmu pokryje dotace ve výši zhruba 4,9 milionu korun.

„Paliativní péče je velmi důležitou součástí zdravotního systému, proto se snažíme ji u nás maximálně rozvíjet. Věřím, že se nám ji tímto pilotním projektem podaří v nemocnicích standardizovat. Projekt zároveň ověří, zda je existence paliativních týmů efektivní a jak se odrazí v datech o nákladovosti a kvalitě péče,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vedoucí lékařkou olomouckého paliativního týmu je MUDr. Hana Kalábová, Ph.D. z Onkologické kliniky.
„V nemocnici je celá řada pacientů, u nichž vzhledem k jejich zdravotnímu stavu nastává otázka, zda další snaha
o léčbu nepůsobí více škody než užitku. Jsou to typicky třeba právě někteří naši onkologičtí pacienti
s onemocněním v pokročilém či konečném stadiu.  Dalšími takovými diagnózami jsou například srdeční selhání, chronická bronchitida, jaterní onemocnění či některé neurologické diagnózy,“ zmiňuje MUDr. Kalábová.

Podle jejího kolegy, lékaře Novorozeneckého oddělení a Dětské kliniky FN Olomouc MUDr. Jana Hálka, Ph.D. je hlavním úkolem paliativního týmu koordinace další péče o pacienta včetně komunikace s ním. „Ptáme se jej, co by si on sám přál, co je pro něj důležité, zjistíme ve spolupráci s ošetřujícím týmem všechny dostupné možnosti. Na tomto základě je možné stanovit plán další péče: dohodnout její rozsah a také kde a jak může probíhat. Může si přát být doma či v jiném zařízení, případně může mít jiná přání a potřeby. Samozřejmou součástí paliativní péče je snaha o řešení nepříjemných příznaků doprovázející onemocnění - bolesti, nevolnosti a podobně. Velmi důležitá je i komunikace s rodinou a sjednocení názorů na to, jaký bude v konkrétním případě další postup. Každopádně je třeba zmínit to, že pacient nadále zůstává v péči svého ošetřujícího lékaře, jenž by jako první měl v odůvodněných případech kontaktovat paliativní tým,“ vysvětluje MUDr. Hálek.

Vzhledem k tomu, že projekt paliativní péče v olomoucké fakultní nemocnici teprve startuje, není zatím zcela zřejmé, kolika případů se jeho činnost dotkne. „Můžeme ale vyjít z poznatků již fungujících paliativních týmů
v nemocnicích poskytujících péči podobného rozsahu jako ta naše. Tyto týmy poskytují péči zhruba 35 až
40 pacientům měsíčně. Náš tým funguje od začátku června a máme zatím desítku klientů,“ vypočítává MUDr. Hana Kalábová, Ph.D.

Paliativní tým nemá pomoci jen pacientům a jejich blízkým, ale také usnadnit práci ošetřujícímu personálu, který všechny tyto činnosti již v současné době vykonává. K dispozici má svou vlastní místnost v budově Oddělení alergologie a klinické imunologie, kde se schází jednou týdně k administrativní poradě. Samotná činnost týmu je vykonávaná na zdravotnickém pracovišti, kde se pacient nachází. Ošetřující personál kontaktuje tým prostřednictvím telefonní linky 588 445 407 v pracovní dny od 8 do 15 hodin. Na tomto čísle může paliativní tým kontaktovat kdokoliv, stejně jako na mailové adrese paliativni@fnol.cz. „Chtěl bych za celý náš tým pochválit ministerstvo, protože se jedná opravdu o smysluplný projekt, který, jak pevně věřím, pomůže nastartovat odpovídající paliativní péči,“ uzavírá MUDr. Jan Hálek, Ph.D.

Další články