Zde může být vaše reklama.

Obrazem Fakultka opravuje část fortu Tafelberg. Rozšiřuje archiv

Fakultka opravuje část fortu Tafelberg. Rozšiřuje archiv

foto: FNOL

22. 07. 2020 - 06:22

Podle příznivců fortifikačních staveb je olomoucká pevnost Tafelberg jedinou stavbou v České republice, která rozlehlostí naslouchacích chodeb může konkurovat slavné pevnosti v Josefově. Její reduit, tedy vnitřní pevnostní objekt, však již nemá dostatečnou kapacitu pro uchování všech dokumentů, které je nucena ve svém Oddělení centrální spisovny archivovat Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě se proto na začátku června pustilo do rekonstrukce jedné z dosud nevyužívaných pevnostních budov.

Výčet dokumentů, které Oddělení centrální spisovny v pevnosti Tafelberg uchovává, je dlouhý, od chorobopisů
a technické dokumentace přes korespondenci, směrnice, ambulantní karty, osobní spisy až po porodní a pitevní knihy. „Kdybychom množství archivovaných dokumentů převedli na metry, dostali bychom se k číslu více než devět a půl kilometru. To už je pro nás neúnosné. Jsme proto rádi, že se pro naše účely podaří zrekonstruovat další část pevnosti,“ říká vedoucí Oddělení centrální spisovny FN Olomouc Mgr. Lenka Štosová.

Rekonstrukce budovy na levém boku hlavního valu pevnosti Tafelberg byla zahájena 8. června. Cílem stavebních prací v celkové hodnotě bezmála 16 milionů korun bez DPH je úprava pěti velkých místností pro účely spisové služby. Oprava čeká i schody a zábradlí. V nových depozitářích se počítá s podlahami, které unesou pojízdné regály. Stavbaři z ostravské firmy DEV COMPANY by měli být hotoví za půl roku.

Fort Tafelberg byl vybudován na Tabulovém vrchu v letech 1839 – 1846. Je unikátní technickou a vojenskou památkou evropského významu, která nemá v rámci celého habsburského soustátí obdobu. Po zrušení pevnostního statutu Olomouce (1886) byly prostory fortu využívány armádou jako ubikace důstojníků, kreslírny
a v neposlední řadě jako sklady. Ve správě Ministerstva obrany ČR zůstala tato nemovitá kulturní památka do roku 2009.

Další články