Zde může být vaše reklama.

Fakultní nemocnice i nadále připravuje dezinfekci na ruce

Fakultní nemocnice i nadále připravuje dezinfekci na ruce

foto: FNOL

08. 04. 2020 - 12:00

Až sedm set litrů dezinfekcí na ruce týdně dodá pracovištím nemocnice po vypuknutí pandemie COVID-19 Lékárna Fakultní nemocnice Olomouc. Mimo to prodává veřejnosti malá balení dezinfekčního roztoku připraveného přímo v lékárně. Přestože první nápor veřejnosti již mírně odeznívá a také nabídka dodávek již namíchaných dezinfekcí se postupně rozšiřuje, v přípravě dezinfekčních prostředků ve vlastní laboratoři pokračují lékárníci největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě i nadále.

„Dezinfekci za normálních okolností nepřipravujeme. Na počátku března však kvůli enormnímu zájmu veřejnosti došlo k rychlému vyprodání na trhu běžně dostupných dezinfekcí na ruce. Proto jsme začali připravovat vlastní přípravek. Využili jsme recepturu zveřejněnou Světovou zdravotnickou organizací. Skládá se ze tří základních ingrediencí, a to lihu, peroxidu vodíku a glycerínu,“ popisuje hlavní lékárník FN Olomouc Robert Běhal.

Během několika dnů se v lékárně prodaly stovky balení po 80 gramech. Jenže postupně začaly docházet jak suroviny, tak obalový materiál.

„Během jednoho týdne nebylo možné sehnat vhodné obaly, následně došel čistý lékárenský líh, jednu dobu nebyl dostupný ani peroxid vodíku,“ shrnuje Běhal dramatický vývoj v dostupnosti ingrediencí i obalů.

„V druhé polovině března dokonce naši dodavatelé přestali být schopni dodávat dostatek hotových dezinfekcí pro zdravotnická pracoviště nemocnice, proto jsme pro ně začali připravovat dezinfekci i do pětilitrových kanystrů. V tu dobu sice již byl surovin k přípravě dostatek, ale opět nastal problém s obaly, na trhu došly pětilitrové kanystry. I díky mytí a opakovanému použití kanystrů se nám podařilo toto náročné období překlenout,“ říká Robert Běhal.

Opatření spojená s pandemií COVID-19 se odrazila i na celkovém chodu Lékárny FN Olomouc.

„Zavedli jsme střídání skupin personálu, abychom vždy měli v rezervě připravené čerstvé síly pro případ karantény personálu některého oddělení lékárny. Prioritou je udržet zásobování nemocnice léčivy, dezinfekcemi i diagnostiky za všech okolností. Některá oddělení lékárny, jako například příprava cytostatik nebo sterilních léčiv, jedou i současné situaci na plný výkon. Na jiných odděleních je omezení akutní péče v nemocnici znát, třeba pacientů s recepty teď chodí do lékárny méně, ve veřejné části máme zhruba poloviční provoz,“ zmiňuje hlavní lékárník FN Olomouc. To byl ostatně důvod dočasného zrušení sobotního provozu v hlavní lékárně.

„Pacienti ale mohou v té době využít Lékárnu 24, která je ve vestibulu chirurgického monobloku v budově A,“ dodává Robert Běhal.

Další články