Zde může být vaše reklama.

Fakultní nemocnice rozšiřuje parkoviště

Fakultní nemocnice rozšiřuje parkoviště

foto: Archiv FNOL

07. 07. 2021 - 07:31

Hned 87 nových parkovacích míst v areálu Fakultní nemocnice Olomouc by se měli dočkat na podzim lidé, kteří do největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě dojíždějí autem. Fakultní nemocnice se do rozšiřování stávajících parkovacích ploch pustila letos v červnu. Nově má vzniknout 87 míst ke stání, z toho 63 díky rozšíření parkoviště P2 u Dětské kliniky a 24 míst navíc bude od podzimu u ubytoven pro zaměstnance před budovou YE.

Nová úprava parkovišť se dotkne také chodníků, které vzniknout zcela nově, upravená bude také dešťová kanalizace, veřejné osvětlení a slaboproudé rozvody s kamerovým systémem. Čtyři z třiašedesáti míst pod Dětskou klinikou budou vyhrazena pro ZTP/P, úpravy se dočká také chodník od tramvajové zastávky od Brněnské ulice a v místě bývalého jezírka vznikne odpočinková zóna. Renovace se dočká také nedaleký, ale zchátralý, pramen, který bude napojen na pitnou vodu.

Parkoviště před ubytovnou v panelové budově YE pod hlavní lékárnou Fakultní nemocnice Olomouc má za cíl uspokojit právě obyvatele tohoto domu. Pro ty bude vyhrazeno celkem 15 ze čtyřiadvaceti míst.

Stavba vyjde na 13 milionů korun bez daně

Cena obou akcí dohromady by se měla vyšplhat na 12,9 milionu korun bez DPH. Hotovo by mělo být letos v říjnu. V areálu FN Olomouc je aktuálně k dispozici 1142 parkovacích míst, po dokončení dvou nově budovaných parkovišť se tak jejich počet zvýší na 1229.

Během letních prázdnin by se dlouho plánovaných oprav měly dočkat také plochy parkovišť P1 (centrální), P3 a P4 (u nového vjezdu z Hněvotínské ulice). Nemocnice má snahu svým pacientům v co největší možné míře umožnit parkování pacientů v bezprostřední blízkosti zdravotnických pracovišť, pro zaměstnance jsou proto vyhrazena zónová parkování na k tomu určených plochách.

Kromě úprav parkovacích ploch se fakultní nemocnice v současné době věnuje také realizaci několika stavebních projektů. Z těch už probíhajících jde o modernizaci prostor a přístrojového vybavení na Radiologické klinice, budování nástavby modrého monobloku A, ve kterém vznikne zázemí pro zdravotníky z několika přilehlých klinik a jde také o stavební úpravy Dětské kliniky včetně vybudování nového oddělení JIP. V květnu letošního roku se pak zajištění dočkala opěrná zeď v Albertově ulici. Práce za bezmála 3 miliony korun bez DPH probíhaly dva měsíce a jejich výsledkem je statické zajištění železobetonové stěny, která vyrovnává změnu výškové úrovně mezi Albertovou ulicí a přilehlou komunikací v areálu nemocnice. Zeď, nad kterou se nachází autobusová zastávka MHD, je zhruba 40 let stará.

Ve Fakultní nemocnici není navyšování počtu parkovacích míst v poslední době novinkou. V lednu letošního roku byl na Hněvotínské ulici otevřen druhý vjezd do nemocnice a vzniklo také přes 300 nových parkovacích míst. Na vybudování nového vjezdu i parkovacích míst za dvacet milionů korun se kromě nemocnice podílelo také město Olomouc, kterému patří část pozemků. Od minulých i stávajících změn si vedení nemocnice slibuje zklidnění a vylepšení dopravní situace v areálu zdravotnického zařízení.

Další články