Zde může být vaše reklama.

V ZÁKULISÍ ZOO Fotografická výstava mapuje práci ošetřovatelů a chovatelů v zoo

Fotografická výstava mapuje práci ošetřovatelů a chovatelů v zoo

foto: Zoo Olomouc

03. 04. 2024 - 19:47

Neotřelý pohled do zákulisí olomoucké zoologické zahrady na Svatém kopečku přináší unikátní výstava Zpověď tichých hrdinů, která se příští týden otevře v areálu zahrady. Studenti fotografie na olomoucké Základní umělecké škole Miloslava Stibora objektivem foťáků dva roky sledovali každodenní práci ošetřovatelů, veterinářů, chovatelů a dalších profesí, bez kterých by zoo nemohla fungovat.

„V průběhu let 2022 a 2023 se nám dařilo pečlivě dokumentovat práci zaměstnanců, kteří tvoří srdce zahrady na Svatém Kopečku. S ochotnými pracovníky jsme měli možnost nahlédnout i do částí jinak veřejnosti nepřístupných,“ popisuje učitel fotografie Juraj Sosna.

Snímky nejsou pouhými dokumenty, ale osobitými výpověďmi studentů o jejich setkání s tichými hrdiny zoo. Studentka Veronika Morozova říká: „Tento projekt byl pro mě životním zlomem na mé fotografické cestě. Umožňuje divákům porovnat složitosti zákulisí s pohledem typického návštěvníka.“ Další ze studentů Hanuš Valenta zase zdůrazňuje důležitost vlastní tvůrčí identity: „Společně můžeme přinést do projektu o naší zoo jedinečný pohled a ukázat její krásu.“

Vernisáž výstavy se koná v pondělí 8. dubna od 17.00 v Zoo Olomouc na Svatém Kopečku u výběhu kozorožce sibiřského. Samotnou výstavu pak může veřejnost zhlédnout na stejném místě až do 20. června 2024. Více informací o výstavě naleznete na webových stránkách: https://www.zusmsol.cz.

Další články