Zde může být vaše reklama.

Nejlevnější řešení Hanácká kasárna budou na prodej

Hanácká kasárna budou na prodej

foto: Archiv redakce

20. 08. 2020 - 06:01

Hanácká kasárna v Olomouci budou na nabídnuta k prodeji. Patří státu a roky nejsou nijak využívaná. Zvažovalo se využít je pro vybudování Středoevropského fóra a zájem o ně měl i magistrát. V obou případech by ale byla jejich rekonstrukce příliš finančně náročná.

Rozlehlá pětipatrová budova je prázdná již od roku 2014. Změnit to mělo olomoucké Muzeum nebo radnice. Muzeum zvažovalo budovu pro vybudování SEFO, které je nyní v plánu postavit v proluce u Muzea moderního umění na Denisově ulici.

Pro muzeum i pro magistrát, který nad budovou také uvažoval, by bylo nutné udělat rozsáhlou rekonstrukci, která byla v obou případech vyčíslena na asi jednu miliardu korun.

„Nechali jsme si zpracovat předběžné nacenění rekonstrukce a úprav tohoto objektu pro muzejní potřeby. Ta částka vysoce přesáhla náš rozpočet. A to téměř dvojnásobně. Od vlády máme na SEFO schválených 593 milionů, na obnovu kasáren byla třeba zhruba miliarda,“ řekl pro iDnes ředitel olomouckého Muzea umění Ondřej Zatloukal.

„Odhadovaná cena rekonstrukce je kolem 800 až 900 milionů. Za poloviční cenu jsme schopni postavit novou moderní energeticky úspornou budovu,“ porovnal pro iDnes olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

V tuto chvíli je tedy ve hře prodej kasáren do soukromých rukou. „Vše se může změnit, mohou přijít dotace či bezplatný převod kasáren na město,“ uzavřel primátor.

Další články