Zde může být vaše reklama.

Hanácká kasárna jdou potřetí do aukce

Hanácká kasárna jdou potřetí do aukce

foto: Lukáš Blokša

08. 12. 2021 - 08:36

Do třetice všeho dobrého? Už potřetí vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových aukci na Hanácká kasárna, která v letošním roce už dvěma aukcemi prošla, ale neúspěšně a nový majitel se tak stále hledá. Stejně jako v minulém kole výběrového řízení je minimální kupní částka nasazená na 262 milionů korun. Další kolo elektronické aukce proběhne v lednu. O budovu se má zajímat také Univerzita Palackého, žádná konkrétní dohoda ale na stole není. 

„Důvodem vyhlášení třetího kola je, že Univerzita Palackého v Olomouci doposud nepodala žádost o přímý nákup tohoto areálu,“ prozradila Olomouckému deníku mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Zahájení elektronické aukce Hanáckých kasáren je naplánované na 4. ledna na 10 hodin dopoledne. Licitování skončí 5. ledna v deset dopoledne. Ještě před začátkem aukce musí vážní zájemci složit kauci ve výši 27 milionů korun českých.

Aby byla aukce úspěšná, musí v ní zájemce učinit alespoň jeden příhoz. To se v předešlých případech nestalo. Kauci vždy složil jeden zájemce, během samotné aukce už ale nepřihazoval.

"Exkluzivní nemovitost přímo v historickém jádru města Olomouce, na území vymezeném ulicemi 1.máje, Koželužská, Hanáckého pluku a Pekární. Jedná se o budovu bývalých vojenských kasáren, známou též jako „Hanácká kasárna“, která je nemovitou kulturní památkou, a poprvé od svého vzniku může sloužit k jiným než vojenským účelům. Využití mimořádné příležitosti k investici nabízíme všem, kteří mají zájem vrátit tuto historickou kulturní památku znovu k životu," stojí na webu úřadu, který se kasárna snaží v aukci prodat.

Budova je čtyřkřídlová na obdélníkovém půdoryse s pravidelným uzavřeným nádvořím, situovaná do zářezu. Jedná se o významný urbanistický prvek s ukázkou vojenského klasicistního stavitelství a s ojedinělou stavební i armádní historií. Jedinečnost stavby lze spatřovat mimo jiné v unikátním řešení odvětrání svislých stavebních konstrukcí prostřednictvím podzemního tunelu, který navazuje na světlíky tzv. anglické dvorky. Tento systém zabezpečuje stavbu proti vzlínání zemní vlhkosti. Další zajímavostí je historická kaple, situovaná ve věži dvorního traktu.

Další články